1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Väntar på miljöpengar

I somras fick miljödepartementet ta emot en ansökan om lokala miljöpengar från Olofströms kommun. Pengarna, drygt 1,5 miljoner kronor, ska användas till att minska användningen av fossila bränslen och koldioxidutsläppen..
Olofström • Publicerad 23 januari 2002

- Vi väntar fortfarande på svar, men har goda förhoppningar om att vi ska få ta del av pengarna, säger Sonja Lundh, Agenda 21-samordnare i Olofströms kommun.

Men det börjar bli bråttom. Det är den sista omgången av de så kallade LIP-pengarna som nu ska delas ut, säger Sonja Lundh.

Beslut i vår

- När vi senast var i kontakt med länsstyrelsen trodde de att ärendet skulle behandlas i januari, men fortfarande har vi inte hört någonting.

På miljödepartementet säger handläggaren Katarina Swahn att ansökan från Olofströms kommun just nu är under beredning och att ett beslut kan väntas någon gång under våren.

- Det är inte försent att få ta del av pengarna om beslutet skulle bli till Olofströms fördel. Pengarna finns fortfarande kvar, säger Katarina Swahn.

Kopplingar

Olofströms kommun fick 1999 beviljat medel för ett lokalt investeringsprogram. Positiva erfarenheter från det programmet och ett ständigt pågående miljöarbete ledde fram till att kommunen ansökte om ett nytt program för 2001-2003.

Minska utsläppen

Den nya ansökan har kopplingar till de åtgärder som genomfördes inom ramen för det tidigare programmet. Främst handlar det om att på olika sätt minska användningen av fossila bränslen, och att minska utsläppen av framför allt koldioxid.

Den totala investeringskostnaden för investeringsprogrammet är drygt 6,7 miljoner kronor.

Kommunen ansöker hos miljödepartementet om ett bidrag på 1,5 miljoner kronor.

- För kommunen skulle det handla om en kostnad på 4,2 miljoner kronor, fördelade på åren 2001 till 2004, säger Sonja Lundh.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.