1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vandaler på kyrkogård

Omkullvräkta gravstenar och annan skadegörelse mötte besökarna på Kyrkhults kyrkogård under nyårshelgen. - Det är så meningslöst, säger kyrkvaktmästare Jan Ottosson.
Olofström • Publicerad 2 januari 2007
Bedrövad. Kyrkvaktmästare Jan Ottosson tycker att helgens skadegörelse på kyrkogården i Kyrkhult är sorglig. Foto:Bo Åkesson
Bedrövad. Kyrkvaktmästare Jan Ottosson tycker att helgens skadegörelse på kyrkogården i Kyrkhult är sorglig. Foto:Bo ÅkessonFoto: 

Alldeles innanför grinden till Kyrkhults kyrkogård är en ensam rosenbukett slängd i gräset. En bit bort ligger en keramikduva som tidigare prytt någons sista vilorum. Ett tjugotal gravljus har sparkats omkull eller hällts ut över gravstenar, med stora stearinfläckar som följd. Dessutom har tre gravstenar vräkts omkull.

Värsta skadegörelsen Jan Ottosson går runt på kyrkogården som varit hans arbetsplats i 30 år. Visst har det någon gång varit skadegörelse på kyrkogården, men aldrig i så här stor omfattning.

- Jag har väl inte upptäckt allt ännu. Det är sorgligt. Många har ringt och varit illa berörda. De tycker att kyrkogården ska få vara i fred, säger Jan Ottosson.

Han menar att det är värst för dem som får se sina anhörigas gravar vandaliserade. En del av gravarna är från året som gått och vandalismen kan ha rivit upp sår som nätt och jämnt börjat läka.

Svårt att återställa Enligt Jan Ottosson kan de materiella skadorna vara svåra att reparera. Stearinet kan lämna fettfläckar efter sig som är svåra, eller omöjliga, att tvätta bort från gravstenarna. Stenar som

välts kan ha spruckit eller fått flisor bortslagna.

- Man kan få göra om hela gravstenen om det vill sig illa. De som gjort det här vet nog inte riktigt hur allvarligt det är, säger Jan Ottosson.

Polisen besökte kyrkogården under nyårsaftonen och hoppas nu att någon ska höra av sig med tips om skadegörelsen.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.