1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vägupprustning väntar in kommande grävjobb

Den eftersatta Ljungrydavägen strax utanför Jämshög ska rustas upp och få ny asfaltsbeläggning. Men delar av vägen får vänta på att bli helt klar. Nya ledningar för dricksvattnet från Bromölla ska grävas ner först.
Olofström • Publicerad 30 september 2014
Ska fixas till. Där Ljungrydavägen slingrar sig fram över den spikraka gamla banvallen, numera cykelled, planerar kommunen att räta ut den när vägen ändå ska göras vid. Men en del av vägarbetet får vänta in att grävarbeten i området avslutas.
Ska fixas till. Där Ljungrydavägen slingrar sig fram över den spikraka gamla banvallen, numera cykelled, planerar kommunen att räta ut den när vägen ändå ska göras vid. Men en del av vägarbetet får vänta in att grävarbeten i området avslutas.Foto: Kristina Olsson
BLT den 21 augusti.
BLT den 21 augusti.Foto: 

– Vi kommer att asfaltera Ljungrydavägen, men vi lägger inte toppbeläggningen mer än till gamla järnvägsövergången där cykelvägen nu går, säger Sven Olofsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi kommer att justera hela vägen bort till grus­taget och HK Bygg, men vi toppar inte den sträckan förrän grävjobben är klara.

Det är minst ett, eventuellt två, projekt som gör att Sven Olofsson drar i bromsen för att slippa göra om en nyrenoverad väg strax efter att den är klar.

Skåne Blekinge Vattentjänst AB ska gräva ner de nya rören för dricksvattnet från Bromölla längs med den gamla banvallen. Inom några veckor ska bolaget gå ut och begära in anbud på etappen från länsgränsen till Olofström. Jobbet beräknas vara avslutat nästa höst. Arbetet med den första vattenrörsetappen inne i Bromölla tätort flyter på enligt tidsplanen och inom kort väntar nu de två kommande etapperna. Även Olofströms Kraft AB har ett projekt i området som kan resultera i grävning.

– Vi väntar in att allt det blir klart. De ska gräva bredvid vägen, men det blir alltid skador på vägen ändå, säger Sven Olofsson.

BLT berättade om problemen kring vägarna i augusti och kunde då komma med beskedet att Ljung­rydavägen med sina håligheter och försänkningar var en av de vägar som inom kort skulle göras vid. En fjärdedel av kommunens årsbudget av vägunderhåll, 650 000 kronor, skulle läggas på att förbättra vägen som dagligen trafikeras av både persontrafik och tunga transporter till företag i området.

I samband med att Ljungrydavägen görs vid är tanken också att rätta till en av de tvära svängarna på sträckan.

– Vi kommer att försöka räta ut "chikanen", säger Sven Olofsson och syftar på S–kurvan där Ljung­rydavägen korsar den gamla banvallen.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.