1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vad ska man inte göra på nätet

Hur framställer jag mig på nätet? Vilka bilder lägger jag upp? Vilka sidor gillar jag?
Tredjeårseleverna på Nordenbergsskolan fick sig några tankeställare när representanter inom det lokala näringslivet besökte skolan för en paneldiskussion.
Olofström • Publicerad 2 mars 2013
Tänk efter före. Vissa saker du gör på nätet kan leda till att du inte får det jobbet du vill ha. I går fick eleverna som går sista året på Nordenbergsskolan några rejäla tankeställare.
Tänk efter före. Vissa saker du gör på nätet kan leda till att du inte får det jobbet du vill ha. I går fick eleverna som går sista året på Nordenbergsskolan några rejäla tankeställare.Foto: Sarah Rätzer
Foto: 

I och med att tredjeårseleverna tar studenten till sommaren och många av dem ska ut i arbetslivet redan till hösten, passade Nordenbergsskolan i går på att ha en paneldiskussion på temat: Hur ska jag vara för att vara anställningsbar?

Fem representanter från det lokala näringslivet bjöds in för att diskutera vad man ska tänka på för att vara mer attraktiv på arbetsmarknaden. Främst diskuterades vikten av hur man framställer sig själv på nätet, eftersom dagens teknik ger arbetsgivare större möjligheter att hämta information om arbetssökande därifrån.

– Det har blivit allt vanligare att man använder google och sociala medier för att kolla upp en person innan man anställer. Därför är det väldigt viktigt att man alltid tänker på vilken bild man vill förmedla av sig själv, säger Maria Lexe, it-chef på Volvo Personvagnar som fick medhåll av de övriga paneldeltagarna.

Flera avskräckande exempel visades upp på skärmen bakom paneldeltagarna, bland annat lättklädda bilder.

– Står det mellan två personer och man hittar ett lättklätt foto på en utav dem så väljer man nog den andra, säger Jenny Gunnarsson, administratör på Ica Maxi i Olofström.

Festbilder och bilder på alkohol upplagda på nätet var heller inte populärt bland arbetsgivarna, liksom användande av svordomar och könsord, både i verkligheten och på nätet.

En annan sak som togs upp var vilka sidor man gillar på facebook. Sidor som kan vara rentav sexistiska och rasistiska.

– Man ska vara väldigt medveten om att man tar ställning när man väljer att trycka på gillaknappen, säger Maria Lexe.

En av tredjeklassarna som deltog i paneldiskussionen var Klara Peraic som går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet på Nordensbergsskolan.

– Jag tycker att det är jättebra att skolan har tagit initiativ till detta. Det var intressant när vi diskuterade hur man ser olika på vissa skämt i skolan och ute i arbetslivet, säger hon angående diskussionen om att vissa saker som enbart ses som skämt i skolan kan ses som rena och skära sexuella trakasserier på en arbetsplats.

Sarah Rätzer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.