1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tuffa sparkrav till förvaltningarna

Förvaltningarna får kämpa rejält om de ska klara att hämta in de miljoner som fattas på grund av den dåliga tillväxten. Samtidigt sliter de med att i år försöka spara in de 7 miljoner som beror på överskridna ramar.
Olofström • Publicerad 14 juni 2004

Som BLT skrev om i lördags har kommunen en så tuff ekonomisk situation att skatten kan komma att höjas nästa år. Förvaltningarna har också kravet på sig att inom en tvåårsperiod klara nollresultat.

- Vi håller på och tittar på våra utgifter hela tiden, för att försöka få balans i vår budget. Ändå stannar vi på 1,5 miljoner minus och det är inte arbetsutskottet nöjda med, säger Anders Wassbäck (v), socialnämndens ordförande.

Tufft år

Bara att lyckas hålla sig inom budget i år, blir tufft, menar Anders Wassbäck. Och då har budgetarbetet för 2005, där ännu fler besparingar krävs, inte påbörjats.

- Vi har två vägar att gå. Antingen skär vi bort verksamheter, eller så ändrar vi i finansieringen, och det enda vi kan påverka är att höja skatten.

Personal kostar

Utbildningsförvaltningens chef Ingvar Wramsmyr menar att det inte går att göra några större besparingar under året. De största kostnaderna är ju personal.

- Vi får inte blindstirra oss på 2004. Vi måste ha ett helhetsperspektiv och räkna med 2005 och 2006 också.

Ett antal förslag

Utbildningsförvaltningen har förslag på ett antal sparåtgärder inför kommande år. Vad vill Ingvar Wramsmyr inte gå in på. Dock säger han att personaltäten i skola eller omsorg inte skall minska.

Paul Nelson, chef för Tekniska förvaltningen, säger att en del av det planerade underhållet av skolor, daghem och äldreboenden skjuts upp på grund av sparkraven. Tekniska förvaltningen ska helst spara 2,8 miljoner under detta året, men det ser Paul Nelson som en omöjlighet.

Kommer er service till skolor och daghem bli sämre?

- Ja, det blir den. Man kan inte göra besparingar utan att det märks.

Ulrika Lokrantz
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.