1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tog inte yrsel på allvar

79-åriga Vivan Lindbloms yrsel och sludrriga tal berodde på dåliga glasögon, sa läkaren och skickad hem henne.
Den följande natten blev hennes tillstånd ännu sämre.
Först vid det tredje sjukhusbesöket upptäcktes en propp i hjärnan.
Nu har maken John Lindblom anmält Blekingesjukhuset i Karlshamn till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Olofström • Publicerad 22 november 2003
Foto: Christian Hylse Anmäler sjukhuset. 79-åriga Vivan Lindblom från Olofström skickades hem med beskedet att hennes yrsel berodde på dåliga glasögon. Först vid tredje sjukhusbesöktes upptäcktes en propp i hjärnan.
Foto: Christian Hylse Anmäler sjukhuset. 79-åriga Vivan Lindblom från Olofström skickades hem med beskedet att hennes yrsel berodde på dåliga glasögon. Först vid tredje sjukhusbesöktes upptäcktes en propp i hjärnan.Foto: 

- Jag vet inte om det här kommer att förändra rutinerna på sjukhuset, men jag gjorde en anmälan för att inte andra människor ska drabbas av liknande missöden, säger John Lindblom.

Började må sämre

Det var i början av september som Vivan Lindblom började känna sig dålig. Hon var yr och fick problem med talet. Hon och maken trodde att det var ett par nya glasögon som behövdes och bokade en tid hos en ögonläkare på Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Synen hade försämrats och det var troligtvis anledningen till yrseln, blev beskeded. Men redan på vägen hem till Olofström började Vivan Lindblom må sämre, och paret återvände till sjukhuset. Den här gången till akuten.

- En läkare undersökte min fru och sa att det inte var något fel på henne. Vi skickades hem, trots att min fru mådde riktigt dåligt, säger John Lindblom.

Paret satte sig i bilen och körde hem till huset på Timmermansgatan i Olofström igen, men Vivan Lindbloms tillstånd försämrades under kvällen och natten.

Upptäckte hjärninfarkt

Yrseln blev värre, hon kände att högra ansiktshalvan domnade bort och blev så dålig att hon inte ens kunde ta sig upp till sovrummet på andra våningen i huset.

För tredje gången på ett halvt dygn gick färden till Blekingesjukhuset. Vivan Lindblom röntgades tre gånger och en propp i hjärnan, en hjärninfarkt, upptäcktes.

Hon fick ligga kvar på sjukhuset i två veckor och hamnade sedan på rehabiliteringen. Först i slutet av oktober blev hon, på egen begäran, utskriven från sjukhuset.

John Lindblom ifrågasätter, i sin anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, varför hans fru skickades hem på fredagen.

Tar en dag i taget

- Alla i vår bekantskapskrets såg att hon var svårt sjuk, men inte sjukhuspersonalen. Jag vill inte använda för hårda ord, men behandlingen har skett vårdslöst, säger John Lindblom.

I dag mår Vivan Lindblom bättre. Talet är fortfarande sluddrigt, men hon har inga problem med att göra sig förstådd.

- Jag tar en dag i taget och väntar nu på att återfå styrkan i armar och ben. Tills vidare får jag använda min rollator.

christian.hylse@blt.se

0454-342 31

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.