1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyfikenheten var stor när stadsarkitekt Lars Hederström informerade medlemmarna i PRO Olofström om framtida markplansbostäder i centrum.
Olofström • Publicerad 27 september 2002
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Nybyggen på gång. Vid Ekerydsplan har arbetet med att bygga sju nya hus inletts.
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Nybyggen på gång. Vid Ekerydsplan har arbetet med att bygga sju nya hus inletts.Foto: 

Det projekt som ligger närmast i tiden är JNW AB:s sju markplanslägenheter som ska byggas vid Ekerydsplan. Byggstart sker i höst och enlägenhetshusen beräknas stå klara nästa vår.

- De blir på cirka 85 kvadrat med kök och vardagsrum i öppen planlösning och med upp till tre sovrum.

Andra aktöer

Att kommunen informerar om privata byggen beror på Olofströmshus uppgörelse med bostadsdelegationen. I uppgörelsen ingår villkoret att det kommunala bolaget inte ska bygga några nya bostäder före 2007.

- Detta trots att det finns ett behov av den här typen av bostäder. Istället måste vi försöka intressera andra aktörer att bygga i Olofström, säger Lars Hederström.

Tomt vid Gamla Torg

Förutom de nya husen vid Ekerydsplan har LB-Hus visat intresse för att bebygga en tomt i närheten av Gamla Torg. Det projektet befinner sig fortfarande på idéstadiet.

- Det handlar om lägenheter i 2,5-planshus. Eftersom LB-Hus är ett produktionsbolag är de inte så intresserade av att äga husen. Det kommer troligen att innebära att husen blir bostadsrätter, eller att någon annan äger fastigheten.

En av PRO-medlemmarna ville veta hur handikappanpassade husen som ska byggas på Ekerydsplan blir. Lars Hederström konstaterade att husen kommer att hålla lagstadgad handikappanpassning.

Inomhusrullstol

- Det innebär att planlösningen ska klara en normal inomhusrullstol.

Lars Hederström uppmanade också PRO-medlemmarna att visa konkret intresse om de var intresserade av marknära boende.

- Det är viktigt för bostadsbolagen att veta att intresse finns.

Han sa sig samtidigt förstå att en del äldre som bor i hus med låg månadskostnad tvekar inför att sälja och flytta till en nybyggd lägenhet med högre månadskostnad.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.