I sitt överklagande till länsrätten yrkar Tele2 i första hand att länsstyrelsens beslut undanröjs och att man därmed fastställer miljö- och byggnämndens beslut.
I andra hand vill Tele2 att länsrätten förklarar målet vilande i avvaktan på att Regeringsrätten fattar beslut i ett liknande mål. Telemasten vid skidbacken i Olofström har en i många stycken komplicerad och långdragen bakgrundshistoria.
Överklagningar
De boende har överklagat bygget i olika instanser och handläggandet av ärendet har varit otursförföljt.
Exempelvis råkade ett kommatecken hamna fel i ett förslag till detaljplan. Istället för en mast på 40,0 meter kom det att stå 4,0 meter i planen.
Tele2 har tidigare hävdat att en tillräckligt hög mast trots allt kan byggas på fastigheten Holje 4 23, eftersom plan- och bygglagen medger att mindre avvikelser från planen kan til-låtas.
Tele2 menar i sitt nya överklagande att den varierande rättstillämpningen vad gäller mobilmasters förenlighet med beslutade detaljplaner är ett dilemma för företaget.
Pröva sakfrågan
Enligt Tele2 arbetar Boverket för tillfället med sakfrågan och därför borde länsstyrelsen ha inhämtat ett yttrande därifrån innan man upphävde miljö- och byggnämndens beslut.
En varierande praxis är inte till gagn för någon, menar Tele2, varken sakägare bygglovssökande eller rättstillämpande instanser.
Genom att regeringsrätten nu ska pröva sakfrågan hoppas Tele2 att den ska bli utredd en gång för alla.
Jan Sjöholm, miljö- och byggnämndens ordförande, är tveksam till om mastfrågan kommer att kunna få ett snabbt avgörande.
- Motparten är grannarna som inte vill ha någon mast vid skidbacken, säger han.
Diskuterats i fyra år
Nämnden beslutade tidigare i år att ge bygglov utan att någon planändring behövde göras. Grunden till hela tvisten är alltså planändringen.
Enligt Jan Sjöholm är det stora problemet att ärendet nu stötts och blötts i fyra-fem år och att besluten nu vandrar runt i de olika rättsinstanserna.
- Det är därför det har blivit så rörigt.