1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stora problem med avlopp

Problemen med de enskilda avloppen i Olofströms kommun är stora. Ett hundratal avlopp har direkt utsläpp i mark och vattendrag och nu tar kommunen krafttag för att komma till rätta med problemet.
Olofström • Publicerad 16 juni 2004
BLT den 9 juni 2004
BLT den 9 juni 2004Foto: 

De senaste två åren har Olofströms kommuns miljökontor inventerat alla enskilda avlopp. Det finns cirka 1 900 stycken i kommunen och många är stora vattenförorenare. Enskilda avlopp är inte anslutna till de kommunala reningsverken.

Vikarierande miljöchef i Olofströms kommun, Mikael Jönsson, säger att det är olika problem beroende på vilken sorts reningsanläggning som fastighetsägarna har.

Direkt utsläpp

- Ett hundratal fastighetsägare har direkt utsläpp i mark och vattendrag. Denna sorts utsläpp är den allvarligaste då ingen rening alls sker. Upptäcker vi att någon har ett direkt utsläpp uppmanar vi dem att åtgärda problemet på en gång, säger Mikael Jönsson.

För de fastighetsägare som har ett direkt utsläpp måste först ett tillstånd för att bygga en infiltrationsanläggning sökas. Därefter tas prover på marken i området och miljökontoret överväger om de ska ge ett tillstånd.

Åtgärder

De fastighetsägare som har ett direkt utsläpp från sitt enskilda avlopp måste vidta åtgärder. Det första brukar vara att bygga en slamavskiljare i marken.

- Slamavskiljare är egentligen ett lager av makadam som läggs i marken, säger Mikael Jönsson.

Makadamlagret samlar upp alla fasta delar som kommer från avloppet och låter vattnet rinna ner genom marken och vidare till en infiltrationsdel där det får rinna genom naturliga jordlager.

- Så småningom ska vi även prata och arbeta med andra fastighetsägare som exempelvis bara har stenkistor, säger Mikael Jönsson

Förorenat vatten

Som BLT skrev om i förra veckan har utsläppen från de enskilda avloppen skapat problem för Ivösjön. I Bromölla kommun har en inventering av enskilda avlopp utförts. Många finns i Näsum och runt Ivösjön.

- Vi har 850 stycken i vår kommun, och 70 procent av dem är underkända, säger projektledare Emma Hallström som har utfört inventeringen.

Enligt Øjvind Hatt, miljöchef i Bromölla kommun, kan vattnet skyddas om fler ansluts till det kommunala reningsverket i Näsum.

- Om sex hushåll med fyra personer i varje hem går från att ha varsitt enskilt avlopp utan rening till att de ansluts till det kommunala reningsverket minskar fosforutsläppet med 98 procent.

sandra.jakob@blt.se

0454-342 32

Sandra Jakob
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.