Spritt språngande naken i Paradiset

Sköna sjöar Artikeln publicerades
I Slagesnässjön finns ett nakenbad. Intill ligger en Paradiset, en naturistcamping dit folk kommer för att leva fria från samhällets normer och kroppshets.
Foto:Bo Åkesson
I Slagesnässjön finns ett nakenbad. Intill ligger en Paradiset, en naturistcamping dit folk kommer för att leva fria från samhällets normer och kroppshets.

Två mullvadar springer över den lilla vägen som går genom Paradiset i Kyrkhult. Precis intill står Inge, en av ägarna till naturistcampingen. Här kan han vara sig själv - naken.

Det är en ganska kall dag men på campingen Paradiset i Kyrkhult går människor utan kläder. Till Paradiset kommer naturister från hela Europa för att uppleva stillheten vid Slagesnässjön. Husvagnar, stugor och tält står placerade i den soliga oasen mellan ett högt träklätt berg som ramar in campingen.

I skogen rinner ett litet vattenfall och på den välklippta gräsmattan finns ett kärr med högt gräs bevarat. Här lever sländor, grodor och några myggor. Men det blir inte så fasligt mycket mygg här eftersom sländorna äter upp dem. Strategin på Paradiset är att bevara så mycket djur som möjligt och det ingår i filosofin som naturister lever efter.

– Vi lever efter devisen att om man inte pillar för mycket med naturen så rubbas inte balansen, säger Inge Gullander som är en av de som driver campingen.

  Han fann naturiströrelsen som ung vuxen. Smalhetsnormen och hetsen om att lyckas och bli en karriärist var påtalig. Inge levde ett stressigt liv men kom på ett knep för att kunna låta bli att arbeta när han var hemma.

  – Jag la mig helt näck i trädgården och eftersom jag inte kunde ha den bärbara telefonen, eller "släpbara" är ett bättre ord om man utgår från dagens mobiltelefoner, i fickan kunde jag låta bli att svara på jobbsamtal. Det blev mitt sätt att koppla av från stressen.

  En sommar åkte Inge och hans fru på tältsemester i Tyskland. När de kom till campingen hade det hunnit bli mörkt. De ställde upp tältet och la sig för att sova. På morgonen öppnade Inges fru tältet och fick en chock.

  – Hon stängde snabbt igen dragkedjan och tittade på mig med stora ögon. "Alla är spritt sprängande nakna här" sa hon och vi funderade på hur vi skulle göra. Vi smög ut i badkläder och la oss på stranden men efter ett tag kände vi oss löjliga som skylde oss. Det var ingen big deal att vara naken på den stranden så vi tog också av oss, säger Inge som sen den dagen letat sig till sammanhang där det är okej att vara naken.

  – Jag har aldrig känt mig bekväm i badkläder och på vanliga stränder blir det lite hetsigt med att man ska ha moderna badbyxor. Det blir ett kroppsfokus som vi försöker undvika i naturiströrelsen. Naturism är jämlikhet på riktigt. Vi har bara en bastu som alla får använda. Vi delar inte upp människor efter vilket kön de råkade födas med.

  På campingen står olika typer av husvagnar. Här finns modernare varianter och några mer enklare och äldre vagnar. Inge berättar att naturiströrelsen vill komma bort från det materialistiska samhället.

  – Utan kläder blir det inget jämförande om vem som har den finaste klockan. Vissa killar lägger 700 spänn på de senaste badbyxorna för att imponera på damerna. De måste ju tänka vilken galning som lägger så mycket pengar på något meningslöst. En naturist har ju sina pengar kvar, säger Inge som till helgen arrangerar årsmöte för alla Sveriges naturistföreningar på Paradiset.

  De senaste åren har de sett en liten uppgång i medlemsantalet. Fler yngre letar sig till sammanhang där de kan umgås nakna.

  – Vi försöker släppa alla krav och leva åt oss själva och inte för att tjäna andra. Jag tror att man blir en friare människa om man lever såhär.

  Fakta

  Vad är en naturist?

  Naturismen är en livsstil som går ut på att människor ska leva i harmoni med naturen. Att umgås utan kläder ska ge en större respekt för individen och den nakna kroppen ska inte i första hand ses som något sexuellt. Grundtanken är att blottningen gör det är lättare att respektera alla lika värde oberoende av etnicitet, hudfärg, kön, sexuell läggning eller religion.

  Orden nudist och naturist är till viss mån synonymer men skiljer sig ändå något. Nudister ser nakenheten i sig som ett värde medan naturism handlar om friheten att kunna välja att klä av sig. Naturister vill stå utanför de trender och normer som gäller för tillfället och leva på samma villkor.

  I Sverige är det förbjudet att vistas på en offentlig plats utan kläder. Därför finns det speciella nakenbad dit naturister, eller människor som bara vill slippa krångla med handduk och små badshorts kan bada.

  Under tidigt 1900-tal kom friluftsföreningar med inriktning på naken friskvård i naturen populärt. Sedan 2009 har föreningen "Florida Young Naturists" blivit pionjärer för en ny våg av yngre naturister. Friluftslivet är utbytt mot nakna cykellopp, fester och resor. Tanken är motarbeta sexualiseringen av kroppen och leva fritt.

  Visa mer...