1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sol, värme och trötta krämare

Att gå på marknad är att hata och älska. På en och samma gång. Nu är årets Holje Marknad slut. Karuseller, ordningsvakter, tossiga brandmän och krämare är på väg till något annat kalas.
BLT:s reporter traskade runt, i för varma skor och för tjocka håsor, en hel lördagseftermiddag för att försöka förstå varför de flesta människor tycker om marknader.
Olofström • Publicerad 19 maj 2003

Johan Wahlström gapar, skriker och står i. Det är 20 grader varmt och han säljer salamikorv, rökt både på det ena och det andra sättet. Enrisrökt! hojtar han till en äldre dam som snabbt, snabbt skyndar förbi - förmodligen livrädd. Salamimannen skriker vidare. Men hinner ta en paus för att berätta om då han var på vintermarknad i Jokkmokk 1997.

- Det var 43 grader kallt då jag klev ur bilen i Jokkmokk. Jag tänkte, här ska säljas skinn och visst sjutton sålde jag skinn.

Den gången fick han hela mittuppslaget i Piteåtidningen. Jag säger att filmen i kameran är slut. Han tittar på mig, "är det inte en digitalkamera?" och säger sedan att han ljög om uppväxten i Lappland. I själva verket bor han i Västerås.

Varför ljög du?

- Hallå! Det klart jag ljuger, jag är ju krämare.

Marknadskompisen Stefan Jonsson säljer t-shirts med adjektiv som "vältränad och välutrustad". På hans egen står det "trött" - frågan är självklar. Varför?

- Det går segt i dag. Det här är inte en marknad utan ett museum, säger han. Men samtidigt är det roligt att åka runt och knalla. Jag gör ju det här för att tjäna pengar, det är ingenting att hyckla om.

- Du har rätt, ropar salamimytomanen, men egentligen borde det stå "fetsnygg" på din t-shirt.

- Ni är roliga ni, ljuger jag snabbt ihop och säger sedan att jag ska vandra vidare.

Stefan Jonsson börjar sjunga - "vandra vidare, vandra viiiiiiiidaaareeeee".

Matvrakens himmel

Det bästa med marknader är, utan att tveka, maten. Matvraken har hamnat i himlen, och den längsta kön till pärleporten är den som ringlar sig utanför Langosvagnen.

- Det är så gott, konstaterar Saskia Albinsson från Kylinge och sätter tänderna i en langos med namnet västkustare.

Tusentals besökare

Vi, alla tusentals marknadsbesökare från hela södra Sverige, traskar vidare. Omgivna av damm, solsken, vårkänslor och motorcykelvrål från en mc-kortege. I ett marknadsstånd går det att få sitt namn inristat på ett riskorn. I ett annat spiller en gaphals till gubbe lingonsylt på en vit skjorta bara för att visa hur effektivt ett fläckborttagningsmedel är. Och i ett tredje är kommersen stor bland tusentals dansbandsskivor, "Skånska danspärlor" verkar vara en storsäljare.

Drömmer sig bort

Jag andas ut.

Köper en liter holländska jordgubbar, sätter mig intill Holjeån och låtsas för någon minut att det är midsommarafton och första dagen på femveckorssemestern. Tar av mig skorna. Änderna skriker högt, barnen skriker från en snurrande karusell och jag sitter ensam kvar och tuggar vidare tills lådan är tom.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.