1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Slutstrid om fallskärm

Hugo Ballovarres omdiskuterade fallskärm har blivit en beklämmande utgift för Olofströmshus. För att undvika en än mer omfattande ekonomisk skada kan det snart bli aktuellt med ett rättsligt efterspel.
Om inte en överenskommelse nås inom kort kommer de två personer som utformade Ballovarres anställningsavtal våren 1995 att stämmas på miljonbelopp.
Olofström • Publicerad 15 april 2003

Det var en sammanbiten skara som kallat till presskonferens i kommunhuset i går förmiddag. Anledningen var Olofströmshus ekonomiska situation och i synnerhet den oerhört betungande utgift som Ballovarres fallskärm utgör.

Advokat förklarade

Olofströmshus representerades av Kaj Joelsson, som i fredags valdes till ny ordförande, vd Tommy Liljenberg och kommunalrådet Margaretha Olsson. Men det var det kommunala bostadsbolagets juridiska ombud, advokat Lars-Åke Lund, som snabbt förklarade vad som nu kommer att hända.

Förra sommaren beslutade skiljenämnden i Stockholm att Olofströmshus, och i sin tur kommunen och slutligen skattebetalarna, är skyldiga att följa det anställningssavtal som Hugo Ballovarre undertecknade i april 1995. I avtalet fanns en fallskärm som garanterade Ballovarre 72 procent av den dåvarande lönen på 37 000 kronor i månaden under tio års tid, vilket motsvarade ett belopp på 3,2 miljoner kronor.

- Skiljedomen går inte att överklaga, förklarade Lars-Åke Lund.

- Däremot är vi oense om vilka belopp som ska utbetalas och hur avtalet ska tolkas. Enligt aktiebolagslagen kan en vd eller styrelseledamot bli skadeståndsansvariga om de åsamkar bolaget skada. Och avtalet har inneburit att Olofströmshus kommer att drabbas av en omfattande ekonomisk skada, sa Lars-Åke Lund.

På en extra bolagsstämma, som blev Stig Janzons sista som ordförande i Olofströmshus, beslutades att styrelsen kommer att väcka åtal mot de personer som utformade pensionsavtalet med Ballovarre. Med andra ord - bolagets dåvarande vd Penttii Suua och vice ordförande Siv Baron.

Överenskommelse

Men först ska styrelsen försöka nå "en rimlig överenskommelse" med Ballovarre. Vad den överenskommelsen innebär i pengar är fortfarande hemligt. Olofströmshus vd Tommy Liljenberg och Lars-Åke Lund menar att det inte kan avslöja några siffor mitt under pågående förhandlingar. De kan dock avslöja att det handlar om mycket stora belopp.

- Vi talar om miljonbelopp. Det är allt jag kan säga, sa Lars-Åke Lund.

Om en stämning lämnas in och om det sedan visar sig att Penttii Suua och Siv Baron fälls i en eventuell huvudförhandling kan de tvingas att betala ett mycket stort skadestånd till Olofströmshus.

Anledningen till att Olofströmshus väntat med att agera är att det först i samband med årsredovisningen uppdagades att bolaget hade ett underskott på en halv miljon kronor.

- I samband med årsredovisningen fick vi klart för oss hur stor den ekonomiska skadan var. Förra veckans bolagsstämma var också den första efter skiljenämndens beslut. Det är därför vi har väntat med att agera, sa Margaretha Olsson i går.

Hugo Ballovarre har tidigare uttalat att han inte vill kommentera någonting som rör fallskärmsavtalet med motiveringen att han numera inte är en offentlig person.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.