1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skolan satsar på lokala utbildningar

Tre nya lokalt inriktade gymnasieutbildningar har startat i höst på Nordenbergskolan för att öka den pedagogiska bredden i Olofströms kommun.
- Det är en anpassning för att kunna leva upp till efterfrågan, både från elevernas och näringslivets sida, säger utbildningschefen Ingvar Wramsmyr..
Olofström • Publicerad 20 september 2001

OLOFSTRÖM

Det handlar om lokala inriktningar av teknikprogrammet och handels- och administrationsprogrammet, samt en helt ny hotell- och restaurangutbildning.

Den lokala inriktningen av Teknikprogrammet har 15 elever i höst. Den är ett resultat av skolans samarbete med Yrkeshögskola Syd (IUC). Det finns två inriktningar på programmet, datorteknik, som är en nationell inriktning, samt teknik/design, en lokal inriktning.

Skälet till den lokala inriktningen är det nära samarbetet med yrkeshögskolan, där designcentret är en stor del av skolans program. Skolan vill ge eleverna en grundkurs i ämnet och Nordenbergskolan har lyssnat på argumentet.

Den nya inriktningen av handels- och administrationsprogrammet är en mindre förändring av den nationella inriktningen. Det är en konsekvens av skolans samarbete med Olofströms dominerande företag. Den lokala inriktningen heter Handel och logistik. En stor del av ett företags verksamhet är uppbyggd på logistik. 10 elever går utbildningen i höst.

Den tredje utbildningen är helt ny. Den lokala varianten av hotell- och restaurangprogrammet bygger på ett "lärlingssystem" där eleverna ska göra sin praktik hos lokala krögare och restauranger i kommunen. Sex stycken elever har börjat utbildningen i höst.

- Basen för utbildningen är handel- och administrationsprogrammet och eleverna läser också alla kärnämnen, säger Ingvar Wramsmyr. Utbildningen har främst kommit till på önskemål från eleverna.

- Samtliga utbildningar är en viktig satsning inför framtiden, menar skolans rektor Björn Nilsson.

- Det är givetvis viktigt för Olofström att vi kan behålla våra elever här i kommunen, säger han.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.