1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sjukhuset anmäler sig självt

Jens Vendel fick behålla sin son i livet, men hans sambo dog i samband med förlossningen. Nu anmäler Blekingesjukhuset sig självt till Socialstyrelsen.
Olofström • Publicerad 27 januari 2007

Fem veckor före beräknad förlossning blev Jens Vendels sambo hastigt mycket sjuk. Paret åkte in till BB i Karlskrona där det konstaterades att sambon drabbats av havandeskapsförgiftning.

Därefter gick allting mycket snabbt. Barnet förlöstes med akut kejsarsnitt, men kvinnans liv gick inte att rädda.

Det har nu gått tre månades sedan den tragiska händelsen inträffade.

Lex Maria-anmälan I går kom dock en skrivelse från Blekingesjukhuset där sjukhuset meddelar att de på eget initiativ lämnar in en anmälan enligt Lex Maria till Socialstyrelsen.

Enligt skrivelsen dog inte kvinnan av havandeskapsförgiftning.

Blekingesjukhuset skriver att en så kallad fostervattenemboli inträffade vid förlossningen och att den gravida kvinnan avled på grund av förblödning.

Sjukhuset konstaterar att fostervattenemboli är mycket ovanligt. Genom att göra en Lex Maria-anmälan vill Blekingesjukhuset ha klarlagt att kvinnan inte behandlades på fel sätt.

Sällsynt komplikation Fostervattenembolism är en mycket sällsynt komplikation vid förlossning. Den innebär att fostervatten pressas in i moderns blodkärl. Detta leder till små blodproppar i olika organ.

Inte sällan uppträder kraftiga blödningar från livmodern och även från andra organ. Patienten drabbas av andningssvårigheter, blodtrycksfall och blödningar som i svåra fall kan leda till död.

Fotnot: Anmälningsskyldighet inom hälso- och sjukvården infördes 1937 efter en händelse på Maria sjukhus i Stockholm då fyra patienter avled sedan de av misstag fått injektioner med desinfektionsmedel i stället för lokalbedövningsmedel. Denna bestämmelse kom att benämnas Lex Maria.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.