1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Satsar stort på skrot

Holje Trading AB satsar på att ta 25 procent av marknaden för handeln med skrot och restprodukter i Sverige. I dag har de 14 procent.
- Vi satsar mycket på att växa, säger John Arvidsson som är en av företagets tre delägare.
Olofström • Publicerad 11 november 2003
Foto: Bo Åkesson Nöjd delägare. John Arvidsson ser framtiden an med tillförsikt. Holje Trading satsar på att ta hem en större del av marknaden för återvinning av järn- och metallskrot.
Foto: Bo Åkesson Nöjd delägare. John Arvidsson ser framtiden an med tillförsikt. Holje Trading satsar på att ta hem en större del av marknaden för återvinning av järn- och metallskrot.Foto: 

Holje Trading har bra förutsättningar till att fortsätta växa och inom överskådlig tid ta 25 procent av marknaden, anser John Arvidsson.

- Vi ser framtiden an med stor tillförsikt.

Företaget har gått från 110 miljoner i omsättning startåret 2000 till 160 miljoner förra året. Antalet anställda har gått från två till numera åtta personer.

Nyligen fick företaget tillstånd enligt miljöbalken att hantera 30 000 ton järn- och metallskrot för återvinning. Det gamla tillståndet hade en gräns på 10 000 ton per år.

- Nu kan vi hantera mer material, det underlättar och ger oss större flexibilitet.

Alla tre har branschvana

Alla tre delägarna kommer ursprungligen från Gotthard Nilssons. Det var när Electrolux renodlade verksamheten och Gotthard Nilssons blev uppköpta som John Arvidsson, Peter Ernst och Peo Perding bestämde sig för att starta eget i branschen.

- Vi ville inte att det skulle vara i det närmaste monopol på marknaden. Industrin såg vad som höll på att hända och var också intresserade av att förhindra det.

Volvo är största kunden

Restprodukter från Volvo Personvagnar i Olofström står för runt tio procent av den svenska skrotmarknaden. Så snart delägarna hade säkrat företaget som kund gick etableringen i Olofström snabbt. I januari 2000 startades Holje Trading. Företaget ligger nära Volvo PV ute på industriområdet vid Odasjöslätt.

- Vi är väldigt nöjda, vi hade en bra start med attraktivt skrot och gick med drygt 2 miljoner i vinst förra året. Vi har också haft förmånen att kunna knyta till oss duktiga medarbetare.

Hur stor del står skrot från Volvo PV för i dag?

- För stor, säger John Arvidsson och ler.

- Volvo står för 65 procent och är en oerhört viktig kund. Samtidigt är det viktigt för oss att ha möjlighet att överleva, även utan Volvo. Vi har ett 30-tal andra kunder, utöver Volvo.

Hela anläggningen är byggd enligt moderna krav på miljösäkerhet. Geotextil är nedgrävd i området där lastbilarna kör för att minimera skadorna vid en eventuell olycka. John Arvidsson berättar, inte utan stolthet, att företaget är trippelcertifierade.

- Vi har certifiering inom miljö, arbetsmiljö och kvalitet. Det är det inte så många som har.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.