1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Säkrare el kan betyda konkurs för kraftbolag

Inom fem år ska Sveriges elnätet vara helt stormsäkrat. Ett förslag med den innebörden hamnar inom kort på regeringens bord.
För Olofströms Kraft kan resultatet bli konkurs eller kraftigt höjda taxor.
Olofström • Publicerad 27 april 2005

I Olofströms kommun pågår redan arbetet med att gräva ner elkablar i marken. Men för att det kommunala kraftbolaget ska hinna stormsäkra hela sitt elnät före 2011 måste arbetet ske dubbelt så snabbt. Den bedömningen gör kommunalrådet Margaretha Olsson.

Kan tvingas sälja

-Det här förslaget innebär att vi kan tvingas sälja Olofströms Kraft. Jag och VD:n Jörgen Nilsson är överens om att bolagets ekonomi inte klarar av så stora investeringar i elnätet som krävs för att arbetet ska bli färdigt redan 2011.

I en utredning som Energimarknadsinspektionen lägger fram i slutet av veckan föreslås att elbolagen efter år 2011 ska vara tvungna att betala sina abonnenter för driftstopp som är längre än ett dygn. Om en ny Gudrun-storm då skulle inträffa riskerar Olofströms Kraft att få betala 20 miljoner i avbrottsersättningar till abonnenterna.

Kostar 150 miljoner

Enligt Jörgen Nilssons beräkningar kostar det omkring 150 miljoner att stormsäkra kraftbolagets elnät.

-För att klara av det här måste vi höja taxorna med flera hundra kronor per kund, säger han.

Stopp för höjningar

Men statens regelverk sätter stopp för stora avgiftshöjningar.

Den enda lösningen är därför, menar Margaretha Olsson, att staten ger de mindre elbolagen längre tid på sig att genomföra de nödvändiga investeringarna.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.