1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rose-Marie ordnade eget ridläger

Rose-Marie Johansson ville skicka döttrarna på ridläger men de var för dyra. Lösningen fann hon i att anordna ett eget, ideellt läger. Nu är hon inne på sitt fjärde år som ansvarig för ridlägret i Björkefall som bara växer i popularitet.
Olofström • Publicerad 27 juli 2013
Foto: Bo Åkesson
Emmy Persson brukar rida på hästen Aladdin som hon delar tillsammans med sin mamma och mormor.
Emmy Persson brukar rida på hästen Aladdin som hon delar tillsammans med sin mamma och mormor.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Ridlägret avslutas på söndag kväll när det blir uppvisning och prisutdelning.
Ridlägret avslutas på söndag kväll när det blir uppvisning och prisutdelning.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Linnea Johansson (t.v.) och Saga Johansson (mitten) är regelbundna besökare på ridlägret i Björkefall.
Linnea Johansson (t.v.) och Saga Johansson (mitten) är regelbundna besökare på ridlägret i Björkefall.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson

– Lägret är ett väldigt bra sätt för barnen att träffa kompisar och ha roligt tillsammans. Det är det allra viktigaste, säger Rose-Marie Johansson.

Hon minns själv hur givande det var att gå på ridläger som ung. Föräldrarna i Hallabro anordnade varje sommar egna läger för Rose-Marie, syskonen och andra barn.

– Det är ju en upplevelse jag väldigt gärna vill att mina döttrar ska ha. Men i dag kostar en lägerplats mellan 3- 10 000 kronor per barn. Det är väldigt mycket pengar utöver kostnaderna vi redan har för våra egna hästar.

Utanför hemmet har Rose-Marie Johansson sedan länge ett litet stall med en hoppbana intill. Hon bestämde sig att anordna ett eget ridläger för döttrarna Lovisa, 10, och Saga, 8, samt några av deras kompisar.

Egentligen skulle det där första ridlägret för fyra somrar sedan bara vara en engångsföreteelse. Men andra barn i omnejden hörde av sig och Rose-Marie Johansson tvekade inte innan hon aviserade ett nytt ridläger vid hemmet i Björkefall.

Linnea Johansson, 10, har varit med sedan starten tillsammans med sin häst Aladdin.

– Jag älskar att hoppa. Det är det roligaste här, säger hon.

– Det kommer nya barn hit varje år. I sommar har jag hand om åtta stycken ryttare. Det är en riktig lägerkänsla där vi umgås från åtta på morgonen till tio på kvällen, berättar Rose-Marie Johansson.

Vardagsrummet i villan får agera sovplats när alla barnen tränger ihop sig. Rose-Marie Johansson har till och med satt upp ett eget tält i huset där alla barnen kan sova.

– Alla är rätt slut på kvällen kan jag lova. Vid åttatiden brukar jag längta efter kudden men det blir aldrig att jag somnar snabbt ändå. Det finns så många föreberedelser jag vill hinna med till nästa dag.

Att Rose-Marie Johansson är företagsam är ingen underdrift. Varje år har hon försökt utveckla ridlägret lite mer och den här sommaren har hon tagit in en annan ridlärare som ska undervisa en halvdag.

– Det är många barn som kommer tillbaka och för att de ska utvecklas kände jag att det kunde behövas lite nya influenser.

– Jag försöker att erbjuda så mycket som möjligt. Hoppning, markarbete, skogsturer. Men vi har också försökt hitta på andra aktiviteter på kvällarna, det är också viktigt, berättar hon.

Rose-Marie Johansson återkommer ständigt till att hon vill förmedla det roliga med att vara på ridläger och vikten av att knyta an nya kontakter.

– Barnen lär sig inte bara att rida utan även empati och medkänsla tror jag. Det är en del av vad ridning och att ha hand om hästar går ut på.

Ridlägret startade i onsdagskväll och håller på fram till söndag. Då är det dags för uppvisning inför alla föräldrar samt en lite officiell prisutdelning.

– Flera föräldrar frågar hur jag orkar med och att jag borde höja priset för lägret. Men nej, jag vill att alla som vill ska få delta så länge det finns plats, säger hon.

Ålder: Född 1975.

Familj: Make och fyra barn.

Bor: Björkefall utanför Kyrkhult.

Gör: Arbetar som undersköterska men planerar att utbilda sig till att jobba mot fritidshem.

Intressen: Utöver ridningen - att umgås med familj, vänner och ta hand om våra husdjur.

Rose-Marie Johanssons tips till den som vill starta ett eget ridläger:

Börja med att tänk - "har jag orken och tålamodet till det här".

Den första prioriteringen ska alltid vara att ha roligt.

Börja på en liten skala och utveckla allt eftersom.

Låt barnen prova på så mycket som möjligt!

Gör det bara om du själv är van vid hästar och har ridit länge.

Henrik Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.