1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Resa tog död på fördomar

I tio dagar var en grupp på fem svenska ungdomar, däribland Johan Stjernquist och Mattias Andersson från Blekinge, i Vitryssland för att diskutera barn- och ungdomsbrottsfrågor.
Olofström • Publicerad 5 september 2001
Foto: PRIVAT Besökte institutioner. Gruppen besökte bland annat det här häktet för ungdomar.
Foto: PRIVAT Besökte institutioner. Gruppen besökte bland annat det här häktet för ungdomar.Foto: 
Foto: PRIVAT Roligaste besöket under ungdomsutbytet var när deltagarna hälsade på barn på ett hem för barnrika familjer. Dagen fylldes med lekar och aktiviteter.
Foto: PRIVAT Roligaste besöket under ungdomsutbytet var när deltagarna hälsade på barn på ett hem för barnrika familjer. Dagen fylldes med lekar och aktiviteter.Foto: 
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Hemma igen. Johan Stjernquist och Mattias Andersson är tillbaka i Sverige efter tio dagars ungdomsutbyte i Vitryssland där de tillsammans med deltagare från andra länder diskuterade barn- och ungdomsbrottsfrågor.
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Hemma igen. Johan Stjernquist och Mattias Andersson är tillbaka i Sverige efter tio dagars ungdomsutbyte i Vitryssland där de tillsammans med deltagare från andra länder diskuterade barn- och ungdomsbrottsfrågor.Foto: 

Johan Stjernquist från Kyrkhult och Mattias Andersson från Tving har känt varandra i drygt fem år. Den gemensamma nämnaren just nu är Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg där Johan läste förra året och Mattias går just nu. Genom dramapedagogen Ingvar Rimshult på skolan blev killarna i somras involverade i ett ungdomsutbyte i Vitryssland.

Väldig skillnad

Europarådet stod för kostnaden. I utbytet deltog ett 30-tal personer i 20-30-årsåldern från Ryssland, Armenien, Vitryssland, Spanien, Portugal och Sverige. De berättade och diskuterade med de andra deltagarna hur det var i deras respektive hemländer.

- Det är en väldig skillnad på brott och straff i de olika länderna, säger Johan och Mattias fortsätter:

- I jämförelse är vi i Sverige fruktansvärt snälla, säger han.

Besökte ungdomshäkte

De besökte ett flertal institutioner i Minsk med omnejd under sitt besök.

- Vi var bland annat på ett häkte för ungdomar. Där fanns barn i tio till tolv-årsåldern. Det vi tyckte var värst var nog att allt var låst och att det var taggtråd och beväpnade vakter överallt, säger Johan.

- Personalen verkade annars ganska snälla mot dem.

Lekdag

Gruppen besökte också ett hem för familjer med många barn. Där tog personal hand om barnen medan deras föräldrar var och arbetade.

- Vi lekte med barnen en hel dag, säger Johan och lyser upp när han berättar hur kul de hade tillsammans.

Det som förvånade de andra deltagarna mest av det som Johan och Mattias berättade om Sverige var bakgrunden till många ungdomsgängs stölder.

- När vi berättade att många stölder, till exempel av mobiltelefoner, handlar om att få "respekt" tyckte de andra att det var förbryllande, säger Johan.

- I de andra länderna var stöldanledningen att de skulle få pengar till mat, säger Mattias.

"Vi är ganska lika"

Utbytet gav mycket tillbaka, inte minst en ny syn på både Sverige och Vitryssland, tycker både Johan och Mattias.

- Jag kommer att bära med mig minnet av alla trevliga och mysiga människor vi träffade där. Det är nyttigt att åka iväg, man uppskattar hur bra man har det i Sverige efteråt, säger Johan.

- Jag hade fördomar om de andra länderna innan, men sedan när man träffar folk visar det sig att man är ganska lika varandra ändå, säger Mattias.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.