1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Renovering väntar i Jämshögs kyrka

Det går bra för Jämshögs församling. Bokslutet för 2002 visar på ett överskott på 2,9 miljoner kronor vilket är en halv miljon kronor mer än beräknat. Förhoppningen är nu att kyrkan kan renoveras inom några år.
Olofström • Publicerad 27 maj 2003
Foto: Carina Lodge Oväntat tillskott i kassan. Jämshögs församling fick ett oväntat tillskott i kassan förra året. Pengarna ska avsättas till en storrenovering av kyrkan i Jämshög inom de närmaste åren.
Foto: Carina Lodge Oväntat tillskott i kassan. Jämshögs församling fick ett oväntat tillskott i kassan förra året. Pengarna ska avsättas till en storrenovering av kyrkan i Jämshög inom de närmaste åren.Foto: 

- Vi vill inte hamna i en lånesits och därför ska överskottet användas till renovering, säger Alf Carlstedt, förvaltningschef för Jämshögs församling.

Anledningen till det oväntade överskottet var högre skatteintäkter. 180 personer valde att gå ur församlingen som nu har 8 629 kyrkotillhöriga. Men de som fortfarande var trogna församlingen tjänade mer pengar förra året, vilket gav kyrkan ett extra plus i kassan.

Renoverad senast 2010

Målet är fortfarande att kyrkan ska vara renoverad senast 2010. I dagarna har församlingen sökt ett bidrag på 100 000 kronor för att göra en vård- och underhållningsplan inför den stundande renoveringen. Denna plan görs av arkitekter med specialkunskaper om kyrkorenoveringar och är det första konkreta steget i arbetet med att snygga upp kyrkan.

40-årsintervaller

Det var 40 år sedan kyrkan renoverades. Och det tycks vara så att kyrkor renoveras i 40-årsintervaller, menar Alf Carlstedt. Då restaureringsarbetet börjar i Jämshög handlar det om målning av kyrkans fasad och ett nytt värmesystem som är mer energisparande. Dessutom måste altarduken och vissa målningar restaureras och belysning och elledningar bytas ut. För att i framtiden kunna anordna kyrkokonserter med kvalitet behövs också en bättre ljudanläggning.

- Vi tror att 7,5 miljoner kronor kan avsättas inom de närmaste tre åren till det här. Sedan hoppas vi få bidrag från staten. Men vi har i dag ingen aning om vad slutnotan för en renovering kan bli, säger Alf Carlstedt.

En framtida förhoppning är också en utredning om förutsättningarna för byggandet av ett nytt församlingshem i Jämshög.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.