1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rådigt ingripande räddade Rolf Perssons liv

Det hänger på minuterna när någon får ett hjärtstillestånd.
Rolf Persson segnade ner i Jämshögs kyrka mitt under studentavslutningen, men räddades tillbaka till livet av rådiga besökare.
Olofström • Publicerad 29 maj 2014
Klarade sig. Rolf Persson (S) drabbades av hjärtinfarkt och hjärtstillestånd mitt under studentavslutningen i Jämshögs kyrka i onsdags. Tack vare ett rådigt ingripande av sjukvårdskunniga personer i kyrkan räddades han tillbaka till livet.
Klarade sig. Rolf Persson (S) drabbades av hjärtinfarkt och hjärtstillestånd mitt under studentavslutningen i Jämshögs kyrka i onsdags. Tack vare ett rådigt ingripande av sjukvårdskunniga personer i kyrkan räddades han tillbaka till livet.Foto: 

När utbildningsnämndens ordförande Rolf Persson (S) började känna sig dålig under sitt avslutningstal till studenterna anade ingen vad som skulle hända. Att något var fel förstod säkert många av besökarna, men inte att det skulle vara så allvarligt. Men i samband med att klasserna började tåga ut ur kyrkan segnade han ner. Livlös.

Direkt rusade en person efter den hjärtstartare som finns i kyrkan, medan andra ringde 112 och påbörjade hjärt–lungräddning. När ambulansen en stund senare kom till kyrkan konstaterade personalen att de som ingrep hade gjort precis allt rätt.

– Vi är så oerhört tacksamma, det finns inte ord nog att tacka dessa fantastiska människor som räddade hans liv, säger Rolfs dotter Sara Rudolfsson.

– Pappa mår efter omständigheterna bra. Han fick en hjärtinfarkt och hjärtstillestånd och det blir nog en lång väg tillbaka, men han lever. Han bröt ett revben vid hjärt–lungräddningen, men det är det minsta problemet.

Själv var Sara Rudolfsson inte med i kyrkan när det hände, men kallades till platsen strax därefter. Då var den akuta situationen över och Rolf Persson var vid medvetande.

Dagen efter händelsen pratas det över hela Olofström om det inträffade och Sara Rudolfsson berättar att hon fått många frågor och hälsningar till sin pappa.

– Jag har fullt upp med att vidarebefordra hälsningarna till honom.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.