1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Premiär för skräckfilm

Det är inte var dag det är filmpremiär i Olofström. Men i kväll visas Alexander Kirmeiers skräckfilm Dörringarmannen på Grand. Biografansvarig Risto Oinas ställer upp med två gratisvisningar.
Olofström • Publicerad 17 oktober 2003
Foto: Kristina Olsson Fixar skräckfilmspremiär. Risto Oinas sa ja till att visa Alexander Kiermeirs film Dörringarmannen på Grand.
Foto: Kristina Olsson Fixar skräckfilmspremiär. Risto Oinas sa ja till att visa Alexander Kiermeirs film Dörringarmannen på Grand.Foto: 

Olofströmskillen Alexander Kirmeier, 19 år, har film som ett av sina största intressen. Han går andra året på Teater- och filmlinjen på C4-skolan i Kristianstad och hoppas kunna jobba med filmande eller manusskrivande i framtiden.

Gillar att berätta

- Jag gillar att berätta en historia. Handlingen är viktig för att jag ska tycka att en film är bra.

I januari började han skriva manus till Dörringarmannen och i somras spelades filmen in med idel Olofströmsungdomar i rollerna. Sebastian Torikka, Mehmed Kurtisi, Maria Kirmeier, Emeli Appelros, Rickard Johansson och Meliha Kurtisi återfinns i rollistan.

- Vi lade alla 100 kronor och så fixade vi all rekvisita själva. Filmen handlar om en spökhistoria som blir sann, säger Alexander Kirmeier lagom kryptiskt.

Mikroskopisk filmbudget

Det är en mikroskopisk filmbudget, men som tur är har Alexander Kirmeier fått hjälp på vägen att förverkliga sin filmplan. Nordenbergsskolan, där Alexander gått två år innan han började i Kristianstad, lånade ut en digitalkamera. Det är också på Nordenberg som han har redigerat filmen.

- De har verkligen ställt upp för mig.

C4-skolan fixade sminket och sedan var det bara det där med att få filmen visad också . . .

Mest på skoj sa Alexander Kirmeier i samband med ett biobesök till Risto Oinas att han hade en film Risto borde visa. Risto Oinas nappade direkt.

Vill hjälpa till

- Det är klart! När det kommer någon som Alexander som är framåt, då vill jag hjälpa till.

- Det är intressant för mig att visa filmen och bra för dem som varit med och gjort den. Pengar är inte det viktigaste, säger Risto Oinas som förklaring till att han inte tar inträde till visningarna.

Två kvällar i rad visas nu Dörringarmannen på Grand och Alexander Kirmeier är både nervös och glad.

- Det ska bli väldigt kul att se den på bion, men jag vet att några av dem som är med är ganska nervösa.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.