1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Prästprotester upprör

Susanne Lundgren (fp) upprörs av protesterna från Kyrkhults präster efter kyrkomötets beslut kring kyrklig välsignelse för homosexuella.
-Jag tycker att det är beklagansvärt.
Olofström • Publicerad 8 november 2005
Kämpar. Susanne Lundgren sitter i Jämshögs församlings kyrkofullmäktige för folkpartiet, och studerar teologi. Hon kommer att kämpa för att åsikterna inte får grogrund i den församling hon själv är verksam i, Jämshögs församling. Foto: PRIVAT
Kämpar. Susanne Lundgren sitter i Jämshögs församlings kyrkofullmäktige för folkpartiet, och studerar teologi. Hon kommer att kämpa för att åsikterna inte får grogrund i den församling hon själv är verksam i, Jämshögs församling. Foto: PRIVATFoto: PRIVAT

Susanne Lundgren sitter i Jämshögs församlings kyrkofullmäktige för folkpartiet. Hon är även teologistuderande och reagerar därför hårt mot Pär-Magnus Möller och hans kollegors protester.

- Innan var det kvinnor och nu är det homosexuella man ratar. Tiderna förändras och det bör också vår tolkning av Bibeln göra, men Pär-Magnus Möller och hans anhängare verkar fortfarande ta åsnan till jobbet.

Det var i helgen som det blev känt att mer än tio procent av Sveriges 5000 präster har tagit avstånd från kyrkomötets beslut om välsignelseceremoni för registrerade partnerskap mellan homosexuella.

Demokratisk rätt

När Susanne Lundgren i helgen hörde talas om protestlistan ringde hon upp Möller för att höra om det stämde att han skrivit på den. Det gjorde det.

-Visst, å ena sidan har de sin demokratiska rätt att ha sina åsikter, men ingen ska ju tvingas att välsigna mot sin övertygelse. Då kan man fråga sig varför de protesterar.

-Jag har inte hört någon protestera mot att de också får vägra att viga par vid omgifte.

Det går inte alltid att vänta på en teologisk samsyn, menar Susanne Lundgren. Då hade kvinnor inte fått bli präster och hon själv troligen inte fått läsa teologi.

Inga uttalanden

-Jag har heller inte hört en enda kyrkopolitiker uttala sig. Är Per-Magnus ord synonymt med alla församlingsmedlemmars, undrar Susanne Lundgren.

Hon säger till BLT att hon kommer att kämpa för att åsikterna inte får grogrund i den församling hon själv är verksam i, Jämshögs församling.

- Ingen kan döma andras kärlek. Att välsigna är att vilja lycka för andra.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.