1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Plusjobb ska ge trygghet

Inom kort startar arbetet med att lyfta Ekerydsplan. De boende ska känna ökad trygghet och gemenskap.
En nyckelroll har de fyra-sex personer som genom plusjobb ska arbeta med projektet.
Olofström • Publicerad 12 januari 2006
Ekerydsplan. Carina Jessiman ska tillsammans med plusjobbare arbeta med att lyfta Ekerydsplan. Inom kort kommer plusjobbarna att börja knacka dörr i området för att ta reda på vad hyresgästerna vill förändra. Foto: Bo Åkesson
Ekerydsplan. Carina Jessiman ska tillsammans med plusjobbare arbeta med att lyfta Ekerydsplan. Inom kort kommer plusjobbarna att börja knacka dörr i området för att ta reda på vad hyresgästerna vill förändra. Foto: Bo ÅkessonFoto: Bo Åkesson

Området vid Smålandsgatan har på ett år gått från utflyttning till gemenskap och ett fåtal lediga lägenheter.

Det nya område som kommunala bostadsföretaget Olofströmshus nu tar sig an är Ekerydsplan.

-Vi vill skapa trivsel, gemenskap och trygghet. Vi ska göra det finare i området så att de som bor där bryr sig om det mer. De ska känna stolthet över att bo här, säger Carina Jessiman, projektansvarig.

Flerspråkig information

Informationsbladet sänds ut till de boende inom kort. Informationen kommer att vara flerspråkig för att alla som bor i området säkert ska kunna ta del av den.

Fyra-sex plusjobbare kommer att vara involverade i arbetet med att lyfta bostadsområdet till att bli mer attraktivt än vad det är i dag.

En av de första arbetsuppgifterna blir att knacka dörr.

-Vi ska fråga vad de boende vill ha och vad de saknar i området. Det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma. Vi har inte bestämt något ännu, vi vill vara lyhörda för vad de boende vill ha, berättar Carina Jessiman.

Projektet har fått en lokal i området, en outhyrd etta på Rydbergsväg 5. Det blir plusjobbarnas uppgift att bemanna den under vissa tider för att skapa en mötesplats för de boende i området.

Andra ska tillfrågas

Andra som känner hyresgästerna väl ska också tillfrågas, Carina Jessiman nämner bland andra kundvärdarna i området.

Inom kort ska också en första kontakt tas med Nattvandrarna. En undergrupp till föreningen förbereder en samlingslokal för ungdomar i centrum.

-Det vore fantastiskt om vi kunde jobba mot ett gemensamt mål, säger Carina Jessiman.

Hon hoppas att det ska vända för Ekerydsplan på samma sätt som det har gjort för Smålandsgatan.

Där har området hittat tillbaka till den gamla gemenskap som fanns förr. Nu återstår att se vad de boende vid Ekerydsplan vill göra.

-Vi hoppas att de vill ställa upp och vara med, säger Carina Jessiman.

Vilja att förändra

Hon tror att det finns en vilja att förändra området bland de boende. Det har hon märkt när hon träffat hyresgästerna vid olika tillfällen. Vid den visning i området som Olofströmshus hade för någon månad sedan kom 400 intresserade och tittade på de omgjorda lägenheterna.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.