På spaning efter bevingade invånare
Det är Olofströmsbygdens naturskyddsförening som anordnat vandringen.
- Att stanna kvar inne i samhället är filosofin bakom dessa fågeskådarvandringar. Fåglarna försörjer sig på vad vi lämnar efter oss. Varje morgon efter att det till exempel har varit disko håller de extra koll för att se om det har lämnats någon mat kvar. De är våra renhållningshjon, berättar Johnny Karlsson, medan ett par av byns bevingade invånare, ett par kråkor och kajor, skymtar till på hustaken.
Johnny Karlsson avslöjar att det häckas flitigt både på taket till Folkets hus och Volvofabriken.
Sällsynt gäst
Turen går längs Vilshults-, Holje- och Snöflebodaån. En flock gräsänder hajar nyfiket till då gruppen närmar sig.
- Nu blir det fart på dem. De är ju vana vid att folk har mat med sig och det gäller att vara strateg. Som att ställa sig rätt i förhållande till den som kastar. De är precis som när det är godisregn på Holje marknad, jämför Johnny Karlsson, medan den lite mer sällsynta gästen, strömstaren, visar sig en bit bort.
En stund senare syns ett gäng skator i ett träd. De är ordentligt liv på dem.
- Antagligen finns det en katt i närheten. Skator älskar att reta katter, förklarar Johnny Karlsson.
Förutom fakta i fågelkunskap och gammal bygdehistorik hinner Johnny Karlsson även förmedla en dos livsfilosofi. Han förklarar att just skator och katter är två goda förebilder till hur man ska leva sitt liv. Att man ska sova och sträcka på sig som en katt och hitta på hyss och upptåg som en skata.
- Att munhuggas på ett kärleksfullt sätt. Att sträcka och tänja på livsandarna så att säga, säger Johnny Karlsson.