1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anledningen till Olofströms stora skuldbörda är framför allt de lån kommunen tog över när Olofströmshus skulle saneras.
Det framhåller kommunalrådet Margaretha Olsson.
- Kommunens låneåtagande fördubblades då.
Olofström • Publicerad 6 oktober 2001

Uppgörelsen med bostadsdelegationen när Olofströms kommun tog över lån från Olofströmshus på 80 miljoner samt tog ett nytt lån på 15 miljoner för att kunna avveckla fastigheter var inte en dålig uppgörelse. Tvärtom, säger Margaretha Olsson.

- Det var en bra överenskommelse. Hade vi inte haft den hade vi fått stå för allt själva, nu stod staten för större del än vad kommunen gjorde.

Självklart tuffa lån

- Men självklart är det tuffa lån för kommunen att ha. Vi hade en betydligt lägre lånebild innan det här.

Som BLT berättade i går har företaget Svensk Kommunrating gjort en undersökning av den finansiella ställningen i Sveriges 289 kommuner på uppdrag av Finanstidningen. I undersökningen hamnar Olofströms kommun på nionde plats i bottenligan över de kommuner som har störst skulder utslaget per kommuninvånare.

Varje kommuninvånare i Olofström har en skuld på 85 166 kronor om man slår ut kommunens skulder, pensionsåtaganden och borgensåtaganden per kommuninvånare.

Motsvaras av tillgångar

Margaretha Olsson konstaterar att Olofströms kommun hade hamnat på en helt annan position om jämförelsen mellan Sveriges kommuner hade omfattat mer än bara skuldbiten.

- Lånen motsvaras ju av tillgångar. Summan av kommunens och koncernens tillgångar är en miljard kronor.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.