1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Projektarbetet i Kenya gick som planerat. Nu har orienteringsklubben Eagle i Nairobi fått nya kunskaper och material tack vare svenska orienteringselever.
Olofström • Publicerad 31 januari 2006
Nyss hemkomna. Ola Nyberg, Patrik Karlsson och Sebastian Ljungdahl fick bland annat med sig nya träningskläder hem från projektresan till Nairobi, Kenya. Foto: Kristina Olsson
Nyss hemkomna. Ola Nyberg, Patrik Karlsson och Sebastian Ljungdahl fick bland annat med sig nya träningskläder hem från projektresan till Nairobi, Kenya. Foto: Kristina OlssonFoto: Kristina Olsson
Kartritning. Patrik Karlsson, Ola Nyberg, Sebastian Ljungdahl och Jakob Lööf ägnade många timmar åt att rita en orienteringskarta av Uhuru Park i Nairobi. Foto: Privat
Kartritning. Patrik Karlsson, Ola Nyberg, Sebastian Ljungdahl och Jakob Lööf ägnade många timmar åt att rita en orienteringskarta av Uhuru Park i Nairobi. Foto: PrivatFoto: Privat

Patrik Karlsson, Ola Nyberg och Sebastian Ljungdahl på orienteringsgymnasiet i Olofström är alla tre mycket nöjda med resan. Inom ramen för sitt gymna- siala projektarbete har de under tre veckor varit i Nairobi. Där har de ritat orienteringskartor och tränat medlemmarna i klubben Eagle. God hjälp har de även haft av tidigare eleven Jakob Lööf som var med på resan.

De två första veckorna gick åt till att rita kartor. Grundmaterialet bestod av en stadskarta och annan information om området, men till exempel höjdskillnader var inte utmärkta. Det har sedan killarna ordnat.

­ Vi jobbade ute tills det blev mörkt, sedan digitaliserade vi kartorna på kvällarna. Klubben var mycket tacksam att den fick en karta, säger Ola Nyberg.

En karta blev två Klubben Eagle fick faktiskt två. Stadsparken Uhuru Park visade sig bestå av två delar med en stor väg som avskiljare. Eftersom det inte var säkert att ta sig över vägen under orientering valde killarna att rita två kartor, en över vardera halvan.

­ Tredje veckan hade vi ett par träningar med medlemmarna. De kunde lite innan, men några var helt nya, säger Sebastian Ljungdahl.

­ De nya fick vi gå en kartpromenad med så de lärde sig att läsa kartan, säger Ola Nyberg.

Håller kontakten Några direkta kulturkrockar upplevde de inte. Språket flöt fint, alla de träffade pratade engelska. De bodde på en svensk skola men hälsade även på sin kontaktperson Isabelle Moraa som levde under enklare förhållanden.

När de reste hem igen lämnade orienteringseleverna kvar kompasser, skärmar, startkort och stiftklämmor.

­ Klubben har planerat framåt och vi kommer att hålla kontakt med epost. De vill att orienteringen ska sprida sig så att sporten blir större i Kenya, säger Patrik Karlsson.

Eleverna jobbade hårt med sitt projekt, men hann med lite turistande också. Bland annat en safari och ett besök vid kusten.

­ Att snorkla vid kusten är nog min höjdpunkt på resan, säger Ola Nyberg.

­ Men det var speciellt att vara på safari också och se elefanter, lejon och massor av andra vilda djur.

Nu väntar redovisning i skolan.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.