1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ord står mot ord om fortkörning

Ord står mot ord när det gäller hur fort Olofströmsbon Eugen Badescu körde på Idrottsvägen den där septemberdagen.
- Det är omöjligt att jag kunde ha kört i 62 kilometer vid den aktuella platsen, säger Eugen Badescu.
Olofström • Publicerad 30 oktober 2002

Rättegången hölls i går vid Blekinge Tingsrätt i Karlshamn. Som vittne till händelsen den 6 september i år hade Eugen Badescu kallat kamraten Dragan Cebic som satt bredvid honom i bilen den dagen.

Fem poliser befann sig på platsen när hastighetsöverträdelsen ska ha ägt rum, men ingen av dem var med i tingssalen i går. Deras talan fördes av allmänna åklagaren.

Nekar till anklagelsen

Eugen Badescu nekar till anklagelsen och menar att det är omöjligt för honom att ha kört i 62 kilometer på den aktuella platsen.

- Jag hade precis stannat för att släppa över tre barn vid övergångsstället vid Dannfältshallen där polisen hävdar att mätningen gjordes, säger Eugen Badescu.

Enligt åklagaren anser polismannen som gjorde mätningen att fordonet aldrig saktade ned farten.

Polisen säger också att han inte såg några barn släppas över på övergångsstället.

För rätten vittnade både Eugen Badescu och hans kamrat Dragan Cebic om att de blev stoppade av en polis när de svängde vänster från Idrottsvägen in på Karlavägen.

Snabb tvär sväng

- Jag sa kort innan att vi inte fick glömma att köra in på vägen, säger Dragan Cebic. Då gjorde Eugen en snabb tvär sväng och det var då polisen stannade oss.

- Annars hade de aldrig stoppat oss, säger Eugen Badescu. Kanske trodde de att vi skulle smita därifrån.

Under rättegången hävdade Eugen Badescu att han såg ryggtavlan på en polisman lite längre bort på Idrottsvägen. Han uppfattade det som att polismannen dinglade med laserpistolen fram och tillbaka ned mot marken.

Han tror därför inte att pistolen var på, utan att polismännen egentligen hade haft för avsikt att lämna platsen när de fick se de båda kamraterna göra sin vänstersväng.

- Först sa jag okey, då har jag väl kört för fort då, säger Eugen Badescu. Men så undrade min kompis var mätningen hade gjorts och om vi fick titta på siffrorna.

Men fartuppgifterna fanns inte kvar i laserpistolen.

- Hur ska jag då veta att siffrorna var rätt? undrade Eugen Badescu i rätten.

Blev oförskämd

Enligt åklagaren har polisen ingen skyldighet att visa upp siffrorna. Att uppgifterna är korrekta tar polisen på sitt tjänsteansvar.

När Eugen Badescu vägrade skriva på papperen började polismannen bli arg och uppträda oförskämt honom. Även Dragan Cebic vittnade om att stämningen blev fientlig på platsen, bland annat genom att polismännen plötsligt splittrade på dem.

Dom i målet faller i nästa vecka.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.