1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Olofströmsborna studerar flitigast

Invånarna i Olofströms kommun är bäst i länet på att gå i studiecirkel.
373 personer per 1 000 invånare i kommunen deltog förra året i någon stu-diecirkel.
Olofström • Publicerad 5 oktober 2002

Det är Statens kulturråd som har undersökt studiecirkelsdeltagandet i landet. Förra året anordnades 320 000 studiecirklar i Sverige med totalt över 2,6 miljoner deltagare. Flest cirklar anordnades av ABF, Arbetarnas Bildningsförbund.

Deltagarsnittet för hela landet ligger på 300 deltagare per 1 000 invånare. I Blekinge ligger snittet på 332 personer och allra flitigast i länet är alltså olofströmarna.

Patrik Sjöstedt, ombudsman på ABF i Olofström, tror att det flitiga deltagandet har flera orsaker.

- Jag säger det halvt på skämt, halvt på allvar, men en hel del beror nog faktiskt på att det finns bra studieförbund i kommunen, säger Patrik Sjö-stedt och skrattar.

- Det är ju så att om man har gått en studiecirkel med bra kvalité så går det med automatik att man söker sig till en ny cirkel.

Att det är enkla och snabba beslutsvägar på en mindre ort menar han också kan spela in. Det gör det lättare att snabbt dra igång en ny cirkel om efterfrågan finns.

- Men det finns också nackdelar med att Olofström är en liten ort. Många cirkelönskemål förmår vi inte fylla upp med deltagare, sådant är enklare på en större ort.

Hur stor roll spelar den sociala samvaron?

- Jag skulle vilja påstå att den står för minst hälften. Den sociala samvaron i en cirkel är mycket viktig, det märker vi inte minst på att många grupper håller igång från år till år.

Studieförbunden har tyvärr svårt att nå personer i skolåldern, menar Patrik Sjöstedt. När olofströmarna kommer upp i 25-30-årsåldern faller det sig mer naturligt att gå en studiecirkel.

- Det här är något vi skulle vilja ändra på. Min dröm, om studieförbundet hade haft mer pengar, hade varit att dra igång studiecirklar i teater, konst och musik och kanske fått igång ett kulturhus här. Som det är nu finns inte pengar till det, statsbidragen har krympt för mycket på senare år.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.