1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Olofströms ungdomar allt sundare- med ett allvarligt undantag

Trenden är tydlig. Ungdomar i Olofström har allt sundare levnadsvanor.
Med ett allvarligt undantag, fler unga tjejer provar tobak.
Olofström • Publicerad 27 april 2013
Ungdomssekreterare Isabella Szabo, drogförebyggande samordnare Ulf Klang och specialpedagog Annika Appelros är nöjda med de signaler årets levnadsundersökning bland Olofströms skolelever visar. ? Vi ser överlag ett minskat bruk av tobak, alkohol och narkotika samtidigt som trivseln i skolorna ökar och det är vi jätteglada för även om det finns mer att önska och jobba för, säger Ulf Klang.
Ungdomssekreterare Isabella Szabo, drogförebyggande samordnare Ulf Klang och specialpedagog Annika Appelros är nöjda med de signaler årets levnadsundersökning bland Olofströms skolelever visar. ? Vi ser överlag ett minskat bruk av tobak, alkohol och narkotika samtidigt som trivseln i skolorna ökar och det är vi jätteglada för även om det finns mer att önska och jobba för, säger Ulf Klang.Foto: Johan Lenell
Foto: 
Olofströmsungdomars levnadsvanor blir allt bättre. Det visar vårens levnadsvaneundersökning som bland annat Oliver Johnsson, 16, Amanda Gunnarsson, 17, Martina Mattsson, 16, Ida Lundqvist, 17, Besart Dautaj, 17 och Rebeca Arnoldsson-Nilsson, 16, medverkat i.
Olofströmsungdomars levnadsvanor blir allt bättre. Det visar vårens levnadsvaneundersökning som bland annat Oliver Johnsson, 16, Amanda Gunnarsson, 17, Martina Mattsson, 16, Ida Lundqvist, 17, Besart Dautaj, 17 och Rebeca Arnoldsson-Nilsson, 16, medverkat i.Foto: Johan Lenell

Under våren har elever vid Högavångskolan samt Nordenbergsskolan för tredje året i rad fått svara på en enkät om deras levnadsvanor. Frågorna som besvarats har mestadels handlat om tillgång till, och bruk av tobak, alkohol och narkotika, men också om skolkning, mobbing och trivsel i skolan.

I går eftermiddag offentliggjordes resultatet av drogförebyggande samordnare Ulf Klang, ungdomssekreterare Isabella Szabo och specialpedagog Annika Appelros.

? Ser vi på resultatet som helhet är det en mycket glädjande trend vi skönjer, säger Ulf Klang.

Det som lägger lite sordin på den glädjande helheten förklarar han är att allt fler unga tjejer provar tobak.

? Bland tjejer på högstadiet och i årskurs två på gymnasiet ligger vi tyvärr över riksgenomsnittet. Riktigt varför det är så vet vi inte men det får vi naturligtvis försöka bena ut och så får vi öka ansträngningarna för att vända denna isolerade trend ytterligare, fortsätter Ulf Klang.

Ett sätt att göra det på menar han är att införa en tobaksfri skoldag.

? En tobaksfri skoldag är något vi arbetar aktivt för och som vi har goda förhoppningar om att de styrande i kommunen inom en snar framtid ska klubba igenom. Sen får vi naturligtvis fortsätta vårt aktiva upplysningsarbete och utbildande av skolpersonal och föräldrar, så är jag övertygad om att även denna tråkiga trend ska gå att vända.

På den positiva sidan visar undersökningen att det är färre pojkar än någonsin som provat tobak samtidigt som båda könen visar en sjunkande siffra när det gäller användning av alkohol och narkotika oavsett ålder. Dessutom visar undersökningen på allt större trivsel på båda skolorna samt minskad mobbing och olovlig frånvaro.

?Vi är som sagt långt ifrån nöjda även om helhetstrenden vi ser är positiv. Tobak, alkohol, narkotika, mobbing och missnöje ska egentligen inte förekomma alls bland våra skolelever. Att komma dithän må vara en utopi men det är ändå vår självklara strävan, säger Ulf Klang.

Johan Lenell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.