1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Olofström minskar med 233 personer

Man får gå tillbaka till 1959 för att hitta så låga befolkningssiffror i Olofström som i dag.
Över 200 personer har lämnat kommunen bara det senaste året.
Olofström • Publicerad 3 januari 2002

För kommunchefen Anita Jönsson kom inte de senaste befolkningssiffrorna i Olofström som någon överraskning.

- Vi har räknat med dem när vi gjort upp årets budget. Glädjande är att minskningen inte är så stor som tidigare, men mycket färre än så här får vi inte bli.

I slutet av 1950-talet bodde 13 332 personer i kommunen. Vid det senaste årskiftet var de 13 772. Flest invånare hade Olofström 1970, då 17 672 personer bodde här.

529 till annan kommun

Det senaste året har olofströmarna blivit 233 personer färre. 363 personer har flyttat hit från en annan kommun inom landet, 529 personer har flyttat härifrån till en annan kommun.

Samtidigt har 50 utländska medborgare bosatt sig här, och 27 har flyttat utomlands, från Olofström.

Under 2001 föddes 107 nya medborgare i kommunen. 197 invånare dog, vilket ger ett födelseunderskott på minus 90.

Kommunen kan inte räkna med någon kompensation för inkomstbortfallet som utflyttningen innebär förrän nästa år, säger kommunchefen Anita Jönsson.

- Med de här nya siffrorna blir inkomsbortfallet 7,5 miljoner kronor för kommunen, men det betyder inte någon förändring när det gäller exempelvis service för dem som är kvar. Vi har räknat med en befolkningsminskning i budgeten även i år, säger Anita Jönsson.

Hoppas botten nådd

Hon tycker att det är positivt att minskningen ändå inte är så stor som tidigare.

- Vi hoppas alla att botten ska vara nådd nu.

Fortfarande är minskningen störst i åldersgruppen 19-24 år.

- Men det ser bättre ut i år, säger Åke Giselsson, kommunens planeringssekreterare. I åldrarna 20 till 29 år var minskningen 125 personer 2000. I slutet på 2001 hade 88 personer i de åldrarna lämnat Olofström. Totalt sett är både antalet som flyttat ut och de som flyttade in lägre än förra året, och det måste man se positivt på.

Attraktivare

För att vända den negativa trenden tror Åke Giselsson att det är viktigt att kommunen kan erbjuda olika former av attraktivt boende.

- Alla subjektiva krafter inom kommunen har nog de visioner som krävs för att något positivt ska hända, men idéerna måste också omsättas i praktiken.

- Det är givetvis oerhört viktigt med en breddad arbetsmarknad, men framför tror jag att vi måste kunna erbjuda ett attraktivt boende, så att människor tycker att det är värt att pendla om de inte arbetar här.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.