Olofström kan inte ge bostäder åt flyktingar
Tora Hellin Linder, handläggare på Integrationsverket, fick beskedet i fredags när hon träffade representanter för flyktingmottagningen i Olofströms kommun.
- Nästan 90 procent av de irakiska män som fått uppehållstillstånd i Olofström är gifta och de har stora familjer som nu har rätt att komma dit, säger Tora Hellin Linder.
Just nu är hon ute bland länets kommuner för att vädja om fler kommunplatser för asylsökande som har sina uppehållstillstånd klara.
Bostadsbristen gör att många flyktingar med uppehållstillstånd tvingas bo kvar på förläggningarna.
BLT har tidigare berättat att andelen asylsökande med uppehållstillstånd det senaste året ökat med 30 procent i jämförelse med de tre tidigare åren. I år pekar prognosen på att Integrationsverket behöver kommunplatser för cirka 16 400 personer.
I Blekinge har hittills två kommuner, Olofström och Ronneby, svarat på handläggarens vädjan om att få komma och diskutera fler kommunplatser. Om två veckor kommer hon att träffa Ronneby kommun för samtal.
Integrationsverket har avtal om kommunplatser med 154 kommuner, men det finns pengar för att skriva avtal med 170 stycken.
I storstadskommunerna har länge bristen på bostäder stoppat Integrationsverket från att kunna erbjuda flyktingarna bostäder, men nu har även mindre kommuner ute i landet börjat använda samma argument för att säga nej.