Olofström har dyrast nätavgifter i länet
Förra året i januari betalade Olofströms kraft AB:s kunder 6 768 kronor för att få elen överförd till sina bostäder. I år betalar de 7 018 kronor.
Detta är en höjning på fyra procent och priset gör att Olofströmsbolaget hamnar på dyraste plats i Blekinge enligt den granskning som Villaägarna gjort av kommunernas lokala elbolag.
På riksorganisationen Villaägarna ser man med oro på prisökningen, men Olofströms Kraft tycker att villaägarnas granskning är missvisande.
- Det beror helt på vilka jämförelser man gör. I vissa fall kan vi nog vara dyrare men i andra fall är det tvärt om, säger vd:Jörgen Nilsson.
Han tycker inte att det är rättvist att jämföra Olofströms Kraft med de nätföretag som Villaägarna ta git med i sin utredning.
- De företagen som tas upp i undersökningen har bara kunder i tätorten. Vi har flera kunder på landsbygden och måste fördela priset solidariskt mellan de kunder vi har, säger han.
Mindre kundkrets Jörgen Nilsson påpekar att Olofströms Kraft är ett litet bolag med en mindre kundkrets. Glesbygden är mer kostsam att driva. Då bolaget har få tätortskunder är det svårare att jämna ut priset. Även om tätortskunder och glesortskunder slås ihop och summan delas gör det stora antalet glesortskunder att priset blir högre.
- Större bolag med fler tätortskunder kan lättare balansera priset, säger Jörgen Nilsson.
Att jämföra Olofströms Kraft med nätföretag som Vattenfall eller finska Fortum skulle ge en mer rättvisare bild, tycker Jörgen Nilsson. Dessa bolag har en större kundkrets på landsbygden.
- Jämför vi med exempelvis Emmaboda så ligger vi säkerligen inte högre, menar Jörgen Nilsson.
Prisökningen i Olofström beror på att företaget har fler luftlednigsnät som måste ersättas av kabelnät som går under marken.
Funktionskrav - Det finns ett funktionskrav som säger att ingen kund ska ha mer än max 24 timmars avbrott efter 2011. För att klara detta har vi fått fördubbla takten med att gräva ner kabel och utrusta nätet. Vi bygger om hela nätet och om tio år ska vi ha ett nytt nät som ska klara driftavbrott. Det är ett nödvändigt grepp, men det innebär också att vi har lån och måste göra ränteavskrivningar vilket påverkar taxorna, säger Jörgen Nilsson.