1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ola ska göra en app för glömska

Olas egen förmåga att förlägga saker gav honom idén på en app för sådant som tappas bort i offentliga miljöer. Det föll en bred jury i smaken.
Rektor Kerstin Tjernlund och Renée Skogersson från Länsförsäkringar Blekinge skrattade ikapp med stipendiaten Ola Törgren.
Foto: LENA EHRING

Eleverna på Nordenbergsskolans teknikcollege har varje år chans att söka ett stipendium som delas ut av Länsförsäkringar. Ansökan ska beskriva en teknisk innovation som de vill jobba med.

– Stipendier brukar oftast delas ut i årskurs tre, säger Renée Skogersson från Länsförsäkringar. Men det här stipendiet kan bara elever i årskurserna ett och två söka.

– Det är för att vi vill följa dem och deras produkt på vägen.

Ett annat skäl till att man sedan tre år tillbaka delar ut ett stipendium till Teknikcollege i Olofström är att Länsförsäkringar ser att Olofström är den av Blekingekommunerna som är bäst på att matcha skolans teknikutbildningar med behoven hos den tekniska industrin i kommunen.

I juryn satt därför också representanter för just teknikindustrin, Stefan Håkansson från Volvo och Ingela Håkansson från Techtank.

Rektor Ola Kläfverud på Nordenbergsskolan berättar att det kom in ett tiotal ansökningar från eleverna i ettan och tvåan. Tre gallrades fram till en final och till slut var det en enig jury som beslutad att det var Ola som skulle få årets stipendium för sin idé.

– Min idé är att göra en app för upphittade saker i offentliga miljöer, berättar Ola Törgren.

Han går i årskurs två på ellinjen på Nordenbergsskolans teknikcollege.

– Jag är själv väldigt bra på att glömma var jag har lagt saker men jag tror att det är fler än jag som skulle ha nytta av en sådan app.

Stipendiechecken på 15 tusen kronor ska han använda till att lära sig mer om både kodning och marknadsföring för att nå ut med sin app. Han behöver också köpa en licens för att få publicera appen på App Store och Google Play.

– Jag ser fram mot att kunna börja jobba med mitt projekt nu, säger Ola Törgren i årskurs två på ellinjen på Nordenbergsskolans teknikcollege.
Foto: LENA EHRING

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Olofström

De bidrar till blomstrande ängsflora

”Slår vi inte varje år så kommer det kvävas och växa igen”