De har studerat löneutvecklingen i Sveriges regioner. Lönesummor är en tydlig fingervisning om regional ekonomisk tillväxt.
Undersökningen är gjord mellan åren 1986 och 2000, men också mellan 2000 och 2001.
- Det är första gången vi kan presentera så pass aktuella siffror, säger Göran Marklund, Vinnova.
Olofström är en av de lokala arbetsmarknadsregioner som är med i undersökningen.
Under 2001 utmärkte sig några regioner särskilt. Den procentuella löneökningen var på över tio procent i Olofström, Filipstad, Simrishamn/Tomelilla och Överkalix. För Sverige som helhet låg ökningen på drygt fem procent.
Ska analyseras
- De bakomliggande orsakerna vet vi ännu ingenting om, det är det vi nu ska gå vidare och analysera, säger Göran Marklund.
Kjell Persson, vd hos Olofströms kommunala industribolag, har ännu inte sett rapporten "Regional ekonomisk tillväxt i Sverige 1986-2001", som i veckan presenterades på en konferens i Piteå.
- Det är för tidigt att säga vad höjningen beror på i Olofström, men stämmer det är det naturligtvis strålande, säger han.
De största främst
De svenska regionerna blir allt större och det är främst de största regionerna som växer ekonomiskt. Men även mindre arbetsmarknadsregioner som Gislaved och Strömstad har haft en kraftig procentuell tillväxt.
Under åren 1986-2000 har löneökningarna i absoluta tal främst skett i Stockholm, Malmö och Göteborg. Dessa regioner stod för mer än två tredjedelar av den totala lönesummeökningen.
Positivt samband
Den procentuella löneökningen var störst i Umeå, Strömstad och Gislaved. Dessa regioner har haft en total lönesummeökning på 50 procent under 1986-2000.
- Det finns ett starkt positivt samband mellan den lokala arbetsmarknadens storlek och tillväxt, säger Göran Marklund. En region som växer är självförstärkande. Stora regioner lockar till sig nya företag vilket ger ökad sysselsättning som ytterligare attraherar nya företag.