1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nytt projekt för unga

Det handlar om att stärka självförtroendet. Men det handlar också om att känna till knepen, strategierna och koderna. Under denna veckan bjuds unga arbetslösa in till en introduktionsvecka som ska bana vägen till arbete.
Olofström • Publicerad 26 september 2006
Foto:Sanna Nilsson Positiva. Kerstin Malm och Sofia Swartz på Olofströms Studiecentrum hoppas att många unga arbetslösa kommer att delta i veckans program, som ska hjälpa till att få jobb.
Foto:Sanna Nilsson Positiva. Kerstin Malm och Sofia Swartz på Olofströms Studiecentrum hoppas att många unga arbetslösa kommer att delta i veckans program, som ska hjälpa till att få jobb.Foto: 

Vad krävs av en arbetssökande? Vad är det för faktorer som gör att en arbetsgivare anställer och hur ska du göra för att vara den som får anställning?

Den som har liten erfarenhet av att söka arbete har många frågor och kanske en släng av dåligt självförtroende. För första gången startar Olofström en introduktionsvecka riktad mot unga som vill få arbete. Veckan ska servera några svar, råd och tips, men också ge en stor dos inspiration.

- Ett liknande projekt har hållits i Bromöllakommun och gett goda resultat, säger Kerstin Malm på Olofströms Studiecentrum.

Låg arbetslöshet I dagsläget är arbetslösheten bland unga i Olofström låg. 168 ungdomar är inskrivna på Arbetsförmedlingen i Olofström. Av dem är 53 helt arbetslösa.

- Det är en låg siffra. Vi har ingen hög arbetslöshet bland ungdomar här i Olofström. De får jobb inom industrin, säger Inger Hargevall på arbetsförmedlingen i Blekinge väst.

Trots det låga antalet arbetslösa unga tycker arrangörerna att det är viktigt att stödja och utveckla de som står utan arbete.

I samband med introduktionsveckan erbjuds de unga att delta i studiebesök på högskola och folkhögskola samt till ett friskvårdspass på Holje Gym. Men huvudsakligen är programmet fokuserat på föreläsningar och samtal som ska ge konkreta och handfasta råd i hur ett CV utformas, vilka meriter du kan använda dig av i ditt arbetssökande och hur du kan marknadsföra dig själv.

Att hitta sin kompetens Författaren Torgny Svensson kommer att ta sig en närmare titt på den sistnämnda punkten under torsdagen. För att kunna marknadsföra sig själv behöver man hitta sina kompetenser, den inre drivkraften, men också andningshål, menar han.

De celebra gästerna blir flera än så. På fredag berättar företagaren och coachen Marie Ohlsson om hur en rekryteringsprocess fungerar och om hur ditt kroppsspråk kan utgöra en styrka eller en svaghet.

Främst riktar sig föreläsningarna till unga mellan 18 och 24 år.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.