1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu ska det åter brytas i Gränum

En kommuninvånare har fått tillstånd att bryta blocksten på fastigheten Gränum 6:6.
Det är samma bergtäkt som makarna Thuresson och två stenbrytningsföretag i en tvist om utvinning drog ändå upp i Regeringsrätten.
Olofström • Publicerad 1 november 2005

Kommuninvånaren har fått tillstånd av länsstyrelsen att fram till 2017 bryta 9800 ton sten inom ett 0,6 hektar stort område söder om Hundsjön. Det årliga uttaget beräknas till 1000 ton sten. Tillståndet omfattar även bearbetning av utbrutna stenblock som redan finns inom samma område.

Betalar säkerhet

För att tillståndet ska gälla måste en säkerhet på 50000 kronor betalas. Pengarna ska garantera efterbehandlingen av området.

Länsstyrelsen menar att täktverksamheten inte ska innebära betydande miljöpåverkan. Enligt länsstyrelsens villkor får täktverksamheten bara bedrivas mellan 8 och 17 på vardagar. Under 15 juni till 15 augusti får inte verksamheten bedrivas alls.

Brytningsområdet ska efterbehandlas allt eftersom arbetet fortskrider. Vid bergborrningen ska bullerdämpande skärmar användas för att minska bullret till omgivningen. I och med det anser länsstyrelsen att olägenheterna med buller för boende i området blir obetydliga.

Segdragen tvist

Under flera års tid i slutet på 1990-talet och början av 2000-talet pågick en tvist mellan två stenbrytningsföretag om rätten att bryta sten på makarna Thuressons mark. Länsstyrelsen nekade båda företagen fortsatt stenbrytning och krävde att marken skulle återställas.

Det protesterade markägarna mot, eftersom det hade omöjliggjort fortsatt stenbrytning i framtiden. Ärendet valsade runt i rättsliga instanser i flera år och slutade med att Regeringsrätten avslog ärendet.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.