1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nisse har supit bort hem, jobb och familj

I går berättade BLT om bristen på insatser för hemlösa.
Nisse är en av dem.
Nisse går rakt på sak.
- Det här är ingen snyfthistoria för att folk ska tycka synd om mig.
Olofström • Publicerad 22 oktober 2002
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Hemlös. Nisse är en av dem som saknar egen bostad i Olofström. BLT den 21 oktober.
Foto: KRISTINA SAMUELSSON Hemlös. Nisse är en av dem som saknar egen bostad i Olofström. BLT den 21 oktober.Foto: 

Han är missbrukare och har varit så sedan han var 20. I dag är han 35 och har varit nykter i tre månader. Ironiskt nog blev han hemlös samtidigt som han slutade supa.

- Vändpunkten kom i somras när jag körde ut i en åker med min bil - stupfull med 15 öl i kroppen. När jag vaknade på akuten dagen efter ville jag bara tacka gud för att jag inte hade kört ihjäl någon.

Fosterhem bästa tiden

Nisses far kördes ihjäl av en rattfyllerist när Nisse bara var nio.

Hans uppväxt var trasig med en mor som inte klarade av att ta hand om honom när det började gå utför med snatterier och skolk.

- Jag hamnade på fosterhem i Tollarp där jag stannade till jag fyllde 18. Det är nog den bästa tiden i mitt liv. Mina fosterföräldrar var helnykterister och jag rörde ingen sprit förrän jag var 17 och gick på trädgårdslinjen på en internatskola i Önnestad. Jag har fortfarande kontakt med mina fosterföräldrar.

Det började för Nisse precis som det börjar för många tonåringar med alkoholen. Grupptrycket fick honom att tömma den första flaskan. Skillnaden är att många lyckas hålla sitt drickande i schack. Men för Nisse tog det aldrig slut.

- När jag var 21 märkte jag av konsekvenserna av mitt drickande för första gången, jag söp som en riktig alkoholist. Då var jag gift och hade en dotter. Jag blev av med flera jobb. Jag stal och begick inbrott.

Nisse har gått igenom fyra behandlingar på 14 år för sitt missbruk men trillat dit igen efter samtliga.

- Jag har gått igenom det för min familjs skull. Efter den sista behandlingen var jag nykter i ett år men sen skildes vi och då började jag dricka igen. Jag har mått psykiskt dåligt och alkoholen var min medicin.

Bästa vännen

Trots att utbudet av andra droger funnits inom bekvämt avstånd har Nisse alltid hållt sig till alkohol.

- Jag är nog för feg för att prova något annat.

Nisse och hans före detta fru hann även få en son innan de skildes. Ett tag efter skilsmässan bodde Nisse i en husvagn men den blev han av med.

Tacksamheten som Nisse känner mot sin före detta har inga gränser.

- Jag stal från och misshandlade henne. Jag kan inte ens komma på allt jag gjort mot henne. Men i dag skulle jag vara i en kista om det inte var för min före detta fru. Hon är min bästa vän.

Lönlöst finna bostad

Den före detta hustrun låter Nisse bo hos sig eftersom han inte kan få en bostad.

Vid tiden för Nisses fyllekörning i somras bodde han i Fridafors.

- Jag blev uppsagd från Fridafors för att jag inte betalade hyran. Jag söp konstant då. Hyresvärden håller kvar mina saker eftersom jag är skyldig pengar för hyran.

Sedan olyckan i somras har Nisse bara de kläder som han har på kroppen för tillfället.

Efter bilolyckan bodde Nisse på parkbänkar i Tingsryd i två veckor. Sedan tog han sig tillbaka till Olofström.

- Min före detta fru och barnen finns här. Dessutom finns min övervakare här och Ria-gården.

Försöken att få en lägenhet har än så länge varit lönlösa.

- Jag är 35 år gammal och vill jobba, ändå kan jag inte få en lägenhet. Det är på grund av mina skulder. De är nog uppe i 300 000 kronor vid det här laget.

Han håller sig uppe med hjälp av antabus och regelbundna besök hos psykolog. Nisse arbetar halvtid på arbetscenter men trivs inte med det. Han har inte haft någon framgång med sin socialbidragsansökan. Bitterheten mot socialförvaltningen i Olofström är djup.

- Socialen leker arbetsförmedling här. De vill skicka mig till Island eller norrut för ett jobb. Samtidigt säger psykologen att jag måste ha tak över huvudet och att jag borde bli sjukskriven på heltid. Fattar de på socialen inte att ensamhet är alkoholistens värsta fiende? Skickar de iväg mig från min familj kommer det bara leda till att jag börjar dricka igen.

Desperationen lyser

För tillfället lever Nisse på de 50 kronor per dag som han får av socialen.

- 350 kronor i veckan! Jag kan inte ens betala för mig hos min före detta fru. En snusdosa kostar 20-25 kronor och när jag mår riktigt dåligt går det åt en dosa om dagen. Jag har ansökt om extra bidrag för att kunna köpa kläder men jag fick avslag.

- Hur fan ska jag klara mig?

Desperationen i ögonen lyser. Nisse vill men känner att han inte får den hjälp han behöver.

Två dagar efter den här intervjun ringer Nisse och är mycket glad. Socialen har ändrat sig och han får 2 500 kronor i socialbidrag.

- Nu kan jag köpa hem mat till min före detta fru och kanske köpa lite kläder på second hand. Men jag har fortfarande ingenstans att bo egentligen.

Fotnot: Med hänsyn till Nisses barn och före detta fru har ett fingerat namn använts.

Ralf Bagner
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.