Mohamed Abdulla har de senaste åren tjänstgjort på en rad mindre orter. Lönsboda och Bjärnum är bara två av dem. Han tycker om att lära känna ortsbefolkningen väl. Är han ensam läkare på orten gör han det med automatik.
ÊHär i Kyrkhult gör jag allt från BVC till rond på äldreboendet.
Han har bara jobbat i Kyrkhult i två veckor, men känner ändå en del av patienterna ganska väl. Under förra året arbetade han på vårdcentralen i Olofström och träffade en del av Kyrkhultsborna där ibland.
Hur länge blir du kvar i Kyrkhult?
ÊSå länge jag kan.
Han tycker att Landstinget i Blekinge är bättre på att ta Ñhänsyn till de äldres behov än Skåne. Som exempel lyfter han fram att det finns en läkartjänst i Kyrkhult, men inte i Lönsboda med dubbelt så många invånare.
ÊTvå läkare här var kanske lite lyxigt med tanke på hur många som bor här.
Mohamed Abdulla växte upp i en liten by i södra Indien. Det var långt till skolan, men utbildning sågs som viktigt.
ÊDet fanns ingen läkare där jag växte upp, säger Mohamed Abdulla som förklaring till sitt yrkesval.
Intresset för biologi, djur och natur har alltid funnits där och resulterade så småningom i en examen i biokemi. Sedan läste han till läkare, ett yrke han nu haft i 30 år. Nyfikenheten att ta reda på hur olika saker hänger ihop driver honom att forska. Det var ett forskningsprojekt som en gång i tiden förde honom till Sverige.
Hans tvärvetenskapliga erfarenhet har varit honom till stor nytta när han forskat kring bland annat nutrition och cancer. Det var de erfarenheterna som förde honom till FN.
ÊJag har bland annat undersökt effekterna i Tjernobyl. Nu senast var jag på konsultuppd rag i Indien och i februari väntar Pakistan. Jag har inte så långa uppdrag numera, utan är bara i väg 45 dagar.
Han ogillar traditionellt bistånd och ser hellre att lokalbefolkningen får kunskap i stället för pengar.
ÊDet är meningslöst att ge pengar, att träna lokalbefolkningen ger både bättre och hållbarare effekt.
ÊDet viktiga är att lyfta kvinnornas standard och ge dem status och utbildning. Då blir det automatiskt bättre för barnen. Jag är mycket inriktad på barnen och kvinnorna i mitt arbete för FN.
Att ena veckan möta svältande barn utomlands och nästa välmående svenska barn kan kännas konstigt. Men det är så livet är, menar Mohamed Abdulla.
ÊVi ska vara glada över det välstånd som finns här.
Vad är det viktigaste när du möter dina patienter här i Kyrkhult?
ÊDen mänskliga biten, tryggheten. Det är ungefär samma problematik på småorterna, det förebyggande arbetet är viktigt, säger han.
Genom att lära känna sina patienter och skapa ett förtroende kan han många gånger komma med råd om hur patienterna kan förbättra sin hälsa. Råd som kan göra att patienten inte får en stroke, för att ge ett exempel.
ÊKan jag förebygga en stroke har jag både hjälpt den personen och sparat pengar åt landstinget. Fast sådana besparingar räknar aldrig landstingen på.