1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Minskat läckage vid dammen i Granö

Arbetet vid den skadade delen av jorddammen i Granö kraftverk i Mörrumsån fortsätter.
Läckaget genom dammen har minskat väsentligt. Samtidigt varnas sportfiskare i ån för riskerna.
Olofström • Publicerad 28 september 2010

Just nu uppförs en tillfällig fångdamm av fyllnadsmassor framför den skadade delen av dammen. Läckaget genom dammen har minskat från cirka fem kubikmeter per sekund till ungefär 0,5. 17 lastbilar går i skytteltrafik med fyllnadsmassor till kraftverket.

Parallellt byggs ytterligare en fångdamm längre upp i intagskanalen, denna ska ta bort belastning från vatten på kraftverksdammen och göra den tillgänglig för undersökning och reparation. Arbetet kommer att pågå hela natten och förväntas vara färdigt under morgondagen.

Vattenflödet i Mörrumsån kommer nu successivt att minskas från nuvarande ca 70 kubikmeter per sekund till ca 25 kubikmeter per sekund.

De sportfiskare som är inne på sluttampen av laxöringssäsongen längre söderut längs med Mörrumsån varnas för det strida flödet.

– Det finns en risk för att sportfiskare som står utvadade i ån träffas av grenar och stubbar som kommer med vattnet, säger Percy Assarsson, platschef på Sveaskogs anläggning i Mörrumsån, till TT.

Han bedömer att mellan 60 och 70 personer fiskar längs den 15 kilometer långa sträcka som Sveaskog säljer fiskekort till.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.