1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mentor klarade sig från äventyret

Jo, visst klarade han sig, 36-årige arabhästen Mentor på Tåkasjövägen. Räddningstjänsten fick tillkallas när han tidigt i somras gick ned sig i ett dike.
- Vi trodde aldrig att han skulle överleva, säger ägarna Maj och Rune Hessbo.
Olofström • Publicerad 18 oktober 2001
Goda vänner. Det arabiska fullblodet Mentor och Maj och Rune Hessbo är gamla vänner. Sommarbetet snart slut. Ett tag till får Mentor stanna på sommarbetet hos Rune Hessbo på Tåkasjövägen. Sedan bär det av till vintervila på Tåkasjö gård.
Goda vänner. Det arabiska fullblodet Mentor och Maj och Rune Hessbo är gamla vänner. Sommarbetet snart slut. Ett tag till får Mentor stanna på sommarbetet hos Rune Hessbo på Tåkasjövägen. Sedan bär det av till vintervila på Tåkasjö gård.Foto: 

Hela sommaren har Mentor gått omkring i hagen och njutit, ompysslad som vanligt av Maj och Rune.

- Han är inne på sitt 37:e år nu, och väldigt pigg för sin ålder, intygar Maj, som egentligen äger Mentor själv.

Utmattad

På sommaren går han in och ut ur stallet som han vill. På vintern vistas Mentor hos Göte Karlsson, bror till Maj, på Tåkasjö gård. Det var där olyckan hände i slutet på maj, precis innan hästen skulle föras över till sommarbetet hos Maj och Rune.

När räddningstjänsten kom till platsen med sin specialbyggda "lyftkran" hade hästen legat i diket i ungefär en timme. Uppe ur diket kunde alla konstatera att Mentor klarat sig från allvarliga yttre skador.

- Men de inre skadorna visste vi ingenting om, säger Rune. Först efter några dagar upptäcker man om djuret fått skador på lungor och hjärta.

Allvarlig hosta

Mentor hade ett par dagar innan olyckan fått en kur antibiotika mot en allvarlig hosta. Kanske var det den kuren som räddade honom, funderar Maj.

- Vi tog honom till stallet och pysslade om honom. Han fick ta det lugnt, men snart var han precis så pigg som han alltid brukar vara.

Mentor äter inte något speciellt för att hålla sig i form, intygar Maj och Rune. Men sedan tio år tillbaka är det förbjudet att rida på honom.

- Egentligen är han piggare nu än för fyra år sedan. Det händer ofta att han springer i full galopp där ute på ängen, säger Rune och pekar. Fast han sover middag inne i stallet varje dag förstås. Och så pysslar Maj med honom så ofta hon hinner.

Tidningen Land efterlyste för en tid sedan Sveriges äldsta hästar. Rune och Maj har aldrig hört att en arabhäst har blivit så gammal som Mentor.

- Vi brydde oss aldrig om att anmäla Mentor, men det skulle vi ha gjort. Ingen som var med var så gammal som han.

Är Mentor Blekinges äldsta häst? Den som har eller hört talas om en ännu äldre häst får gärna höra av sig till BLT.

Piggheten till trots händer det förstås då och då att Mentors höga ålder börjar göra sig påmind. Maj och Rune vet att den dagen kommer då de inte kan behålla Mentor längre.

- Så länge han inte plågas gör vi ingenting, det är vi överens med veterinären om. Men han kommer aldrig att behöva lämna gården, han ska få dö här, säger Maj.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.