1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Med skogen som tema i skolan

Skogen har en alldeles speciell plats i undervisningen på Brännaregårdsskolan i Olofström.
Nu är det senaste projektet avslutat. Under ett år har det handlat om skogen i ett IT i Skolan-projekt, ITiS.
Olofström • Publicerad 16 januari 2002
Foto: CARINA LODGE Mycket träd. Det har handlat extra mycket om skogen på Brännaregårdsskolan det senaste året. Bildläraren Marie-Louise Nilsson har bland annat hjälpt eleverna att trycka upp tyg med träd-motiv.
Foto: CARINA LODGE Mycket träd. Det har handlat extra mycket om skogen på Brännaregårdsskolan det senaste året. Bildläraren Marie-Louise Nilsson har bland annat hjälpt eleverna att trycka upp tyg med träd-motiv.Foto: 

Ett resultat av projektet kan man se i en av korridorerna. På väggen hänger ett tryckt tyg med enbart träd i olika former.

- Utgångspunkten var en utställning om träd som vi visade på biblioteket, säger bildläraren Marie-Louise Nilsson.

ITiS-projektet Skogen i skolan har varit ämnesövergripande och upplagt med olika tema kring natur och miljö. Målet har varit ökad användning av datorer i undervisningen. Projektet har gått in i ämnena bild, idrott, svenska, slöjd och oä.

Att just skogen blev ämnet för projektet på Brännaregårdsskolan är inte så konstigt. Skolgården består till stor del av en vacker bokskog.

Vart tredje år arbetar skolan mycket med skogen, bland annat genom skogsdagar då eleverna arbetar åldersintegrerat.

Skogsväktare

Brännaregårdsskolan är också sedan flera år tillbaka en Grön flagg skola och den ingår också i projektet Skogsväktarna.

- Läsåret 2000-2001 har trä varit tema i slöjden. I ITiS-projektet har vi sett en naturlig fortsättning på skolans miljö- och kulturarbete, säger Marie-Louise Nilsson.

Syftet med ITiS-projektet har varit att utveckla arbetssätt med datorn som pedagogiskt hjälpmedel både för elever och lärare. Men också att samarbeta över ämnesgränserna, med ett gemensamt tema.

Många oväntade saker

- Vi har lärt oss många oväntade saker, både elever och lärare, tycker Marie-Louise Nilsson. Och vi har börjat fundera mycket på hur vi egentligen gör när vi lär oss om saker och ting.

Även om hela skolan varit engagerad på olika sätt är det framför allt 19 elever i årskurs 5 och 23 i årskurs 6 som arbetat med temat. För deras del kommer projektet att mynna ut i att ett flertal av deras arbeten i trä och tyg ska fotograferas och tryckas upp som vykort.

- Behållningen blir säkert ett välkommet tillskott till klasskassan, säger Marie-Louise Nilsson.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.