Löser sjuksköterskebrist med underbemanning
För att få ihop bemanningen under sommaren har kommunen erbjudit de fast anställda sjuksköterskorna ett semesterpaket där de får 1000 kronor per dag om de senarelägger sin semester, något som sex sjuksköterskor också nappat på.
Men bemanningen räcker ändå inte till, vilket har lett till en lägre bemanning en dag i veckan.
– På sommaren går vi ner i bemanning, det är svårt att hitta tillräckligt med vikarier, men vi har gjort det bästa vi kan. Vi har tre vikarier inne och så har vi fått anlita personal från bemanningsföretag. Måndag, tisdag, torsdag och fredag har vi elva sjuksköterskor under dag och kväll, det är minimiantalet. Och på onsdagar har vi gått ner i bemanning. Då jobbar det som minst fyra sjuksköterskor och som mest åtta, säger Lotta Hellström, hemsjukvårdschef i Olofströms kommun.
Att det på onsdagar är mindre än minimibemanning behöver inte vara något problem enligt Lotta Hellström. Det fungerar genom att personalen jobbar i kapp under måndag, tisdag, torsdag och fredag och planerar arbetet så att fasta uppgifter görs när man är i tjänst. Men Vårdförbundet i Blekinge håller inte med.
– Det låter inte så bra, risken är ju att det uppstår fel i vården, att man inte hinner med det som man behöver hinna med. Sedan undrar jag hur stressiga de andra dagarna blir, när man kanske ska ta igen eller förebygga så att man slipper göra något senare, säger Fredrik Wallin, vice ordförande för Vårdförbundet i Blekinge.
Vårdförbundet är också skeptiskt till att Olofström, liksom många andra arbetsgivare, erbjuder ersättning för att få personalen att skjuta på sin semester. De menar att tröttkörd personal utgör en risk för att det uppstår fel i vården, när de anställda inte orkar vara lika alerta i tanken.
– Semesterpaket är ju ingen bra lösning egentligen. Det finns en anledning till att vi har semester, vi behöver den för vår hälsa, där är lagen ganska tydlig. Om man ska ha semesterpaket skulle det även vara bättre att titta på ersättningar utifrån individ. För några kanske det är bättre med mer semester än mer pengar. Frågan är också när de som skjuter på sin semester kan få ut sin ledighet istället. Vi har varit med om att det sagts att de ska få sin ledighet till hösten, men sen när det blir höst så går det inte att lösa, säger Fredrik Wallin.