Litteratur och upplevelser möts

Olofström Artikeln publicerades
Kultursekreterare Anna Lundholm, här omgiven av bibliotekarierna Gunhild Gröndalen (t.v.) och Lotta Fandén.
Foto: Fredrik Lund
Kultursekreterare Anna Lundholm, här omgiven av bibliotekarierna Gunhild Gröndalen (t.v.) och Lotta Fandén.

Det blir en spännande kulturhöst riktat mot barn, med start redan denna söndag. Programmet omfattar en del nya grepp, med ett gemensamt mål att öka intresset hos barn att läsa.

Kultur och Fritidsförvaltningen har i samarbete med biblioteket tagit fram ett program som väver samman upplevelser med litteraturen.

– Litteratur är mycket mer än bara det skrivna ordet, menar bibliotekarie Gunhild Gröndalen. Sedan är det roligt att kunna lyfta fram äldre böcker i en ny kontext.

Ett sådant exempel är den teateruppsättning som sätts upp under årets Läslov. Läslovet infaller vecka 44, med start den 28 oktober.

– Då arrangerar Riskteaterföreningen i Olofström en så kallad tyst teater där berättelsen om Peter Pan flyttats till en modern tid, avslöjar kultursekreterare Anna Lundholm. Handlingen gestaltas helt utan ord.

Samtidigt stärker biblioteket upp med böcker, både med berättelsen om Peter Pan, men också med böcker från samma författare.

Liknande upplägg blir det också på andra arrangemang riktade mot barn under hösten. Dessutom väntar en filmworkshop.

– Den vänder sig till barn i ålder 9-16 år, fortsätter Gunhild Gröndalen. Under tre dagar kan barn och ungdomar prova på att skapa exempelvis en filmscen från början till slut. Från manus till färdiginspelad scen.

Höstaktiviteterna syftar även på att stärka banden mellan kultur och fritidsförvaltningens samt bibliotekets arbete riktade mot barn, med föreningslivet. Två exempel är att både Bio Kontrast och föreningen Konsthändigt deltar i olika arrangemang. Den senare föreningen startar faktiskt hela höstprogrammet, med barnaktiviteten färg och form för barn i Längan vid Holje Park nu på söndag klockan 13.

Där får barn i ålder 6-12 år prova på flera olika aktiviteter, bland annat porträttmåleri.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.