1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lasern drar nya kunder

Stans & Press tredimensionella lasermaskin är efterfrågad. Så efterfrågad att företaget kan bli tvunget att köpa en till, berättar projektansvarig Kristoffer Persson.
- Vi kör tvåskift på den maskin vi har nu och förmodligen blir det treskift till våren. Sedan är det inte så mycket överkapacitet kvar.
Olofström • Publicerad 15 oktober 2002
Växelarbete. Dobrivoje Kusic bär in profilerade balkar i den ena kabinen, medan lasermaskinen jobbar i kabinen bredvid. Bilder: BO ÅKESSON Inbyggd maskin. Av säkerhetsskäl är lasermaskinen helt inbyggd bakom väggar och glas som klarar av om laserstrålen av någon orsak skulle skjuta snett. Populär. Orderbeläggningen på Stans & Press tredimensionella lasermaskin bara ökar. Till våren införs troligen treskift för att klara efterfrågan. Dobrivoje Kusic lägger tillrätta balkar i fixturerna.
Växelarbete. Dobrivoje Kusic bär in profilerade balkar i den ena kabinen, medan lasermaskinen jobbar i kabinen bredvid. Bilder: BO ÅKESSON Inbyggd maskin. Av säkerhetsskäl är lasermaskinen helt inbyggd bakom väggar och glas som klarar av om laserstrålen av någon orsak skulle skjuta snett. Populär. Orderbeläggningen på Stans & Press tredimensionella lasermaskin bara ökar. Till våren införs troligen treskift för att klara efterfrågan. Dobrivoje Kusic lägger tillrätta balkar i fixturerna.Foto: 
Bild: BO ÅKESSON Växelarbete. Dobrivoje Kusic bär in profilerade balkar i den ena kabinen, medan lasermaskinen jobbar i kabinen bredvid.
Bild: BO ÅKESSON Växelarbete. Dobrivoje Kusic bär in profilerade balkar i den ena kabinen, medan lasermaskinen jobbar i kabinen bredvid.Foto: 
Bilder: BO ÅKESSON Dobrivoje Kusic lägger tillrätta balkar i fixturerna.
Bilder: BO ÅKESSON Dobrivoje Kusic lägger tillrätta balkar i fixturerna.Foto: 

I september förra året togs Stans & Press lasermaskinen i drift. Maskinen som är italiensk kostade 7,5 miljoner kronor. Av säkerhetsskäl är den helt inbyggd bakom väggar och glas som klarar av om laserstrålen av någon orsak skulle skjuta snett. Det finns två kabiner, i den kabin där maskinen inte är kan personal lasta i och ur.

- Det är en klar fördel och gör maskinen effektivare än andra som bara har en kabin.

- Just den här modellen finns bara i fyra exemplar i Sverige, varav Volvo Personvagnar här i Olofström har två stycken.

Ökad efterfrågan

Att maskinen köptes in berodde på ökad efterfrågan från företagets kunder. Att tillverka ett verktyg kan kosta runt 100 000 kronor. För små tillverkningsserier blir det dyrt. Med lasermaskinen är det bara att programmera om datorn. Datorn är verktyget, förklarar Kristoffer Persson.

- Eftersom maskinen är tredimensionell kan den jobba från flera håll. Mest används den till att tillverka detaljer till fordonsindustrin.

Den största ökningen står befintliga kunder som Finnveden för.

- Sedan har vi en hel del nya kunder som har visat intresse, men där det inte är klart ännu. Det tar alltid lite tid.

Dra in mycket pengar

Stans & Press har haft mycket att göra i maskinen sedan årsskiftet. Kristoffer Persson räknar med att lasermaskinen kommer att dra in order för runt 3 miljoner kronor under kommande tolvmånadersperiod.

Just den dag BLT är på besök håller maskinen på att skära hål i profilerade balkar till Finnveden.

Hur hade ni gjort om ni inte hade haft den här maskinen?

- Det är inte säkert att det

hade gått alls. Balkarna är i härdat stål, så det är för hårt för att stansa ut hålen, men att skära med laser går bra.

Nu har kunderna börjat efterfråga lasersvetsning. Det går att göra det också med maskinen, det är bara att byta ut skärhuvudet.

- Kapacitetsmässigt kan det innebära att vi behöver komplettera med en ny maskin inom ett års tid, säger Kristoffer Persson.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.