1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Långt medlemskap i föreningen

Folke Nilsson från Olofström har haft ett passionerat intresse för trädgårdar ända sedan barnsben. Han har varit med i Olofströms trädgårdsförening sedan 1942.
Olofström • Publicerad 4 oktober 2001
Höstens frukter. Folke och Elsa Nilsson kan njuta av äpplen under både sommar och höst. Genom att ympa flera olika sorters äpplen i ett och samma träd bär det frukt under en lång tid. Foto: BETTINA BETTENHAUSEN
Höstens frukter. Folke och Elsa Nilsson kan njuta av äpplen under både sommar och höst. Genom att ympa flera olika sorters äpplen i ett och samma träd bär det frukt under en lång tid. Foto: BETTINA BETTENHAUSENFoto: 

- På den tiden var det en liten förening. Vi var bara ett par stycken, minns Folke.

Själv fick han höra talas om sällskapet via kollegor på Bruket där han arbetade.

Favoritsyssla

Att tillbringa dagarna ute i trädgården på familjens gård i Gammalstorps socken var favoritsysslan redan som barn.

- Mina bästa minnen är från våren. Då det började löva var det skönt. På den tiden var det mycket mer surr i träden. Mer liv och rörelse. Det fanns många fler bin då, säger Folke.

Hans hustru Elsa delar intresset för trädgården och är också medlem i Olofströms trädgårdsförening sedan decennier tillbaka.

- Hemma hos oss var det min mor som skötte trädgården. Hon och jag var så förtjusta i att plantera. Jag kommer ihåg att vi satte rosor och perenner. När jag senare arbetade som lärare drev jag upp en egen trädgård vid min lärarbostad, säger Elsa.

Många resor

Som medlemmar i trädgårdsföreningen har paret varit med på många av de resor som anordnats.

- Resorna har bland annat gått till annorlunda och intressanta trädgårdar i Danmark, berättar Elsa och visar fotografier från olika utflyktsmål.

Folkes specialitet är att ympa. I makarnas trädgård finns resultatet av hans fingerfärdighet i form av ett träd med fem olika äppelsorter. Från den tidigaste sorten på året, Transparent blanche, till Belle de boscop som plockas en bit in på hösten.

- På så sätt har vi äpplen att äta från slutet av juli fram till maj året därpå, förklarar Elsa.

Det blir en hel del timmars påtande om året för de båda. Men så sträcker sig deras trädgård också över 2 000 kvadratmeter. Här samsas skönheter som hortensior, dahlior och magnolior.

- Kan man bara hålla trädgården i ordning är det skönt att se det växa och frodas, tycker Folke.

- Det är en avkoppling att vara i trädgården, säger Elsa.

Det är på senare år som Olofströms trädgårdsförening fått ett ordentligt uppsving i antal medlemmar.

- Det är många unga som har kommit, säger Folke och Elsa.

Bettina Bettenhausen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.