1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Långsam hantering av faderskapsmål utreds

Länsstyrelsen vill veta varför socialnämnden ännu inte fastställt faderskapet för Leon Vendel som föddes den 8 oktober förra året.
Olofström • Publicerad 4 januari 2007

I går öppnade handläggaren Louise Jangvert ett så kallat tillsynsärende. Hon ska undersöka om det finns några brister i socialnämndens hantering. Brevet väntas anlända till förvaltningen i dag.

- Jag hoppas få ett yttrande så snabbt som möjligt, säger Louise Jangvert. Jag vet inte hur lång tid sådana här saker ska ta och dessutom är det ju ett ovanligt fall. Rent spontant kan jag säga att de borde hantera ärendet skyndsamt. Det ligger i allas intresse att det här får ett så snabbt avgörande som möjligt.

Lång väntan Louise Jangvert vill veta hur det kommer sig att socialnämnden agerat som den har gjort, vad den långa handläggningstiden beror på och varför barnet fortfarande står utan vårdnadshavare.

BLT skrev strax innan jul om lille Leon Maximilian som föddes den 8 oktober med akut kejsarsnitt på BB i Karlskrona. I samband med förlossningen dog mamma Anna Hermansson i havandeskapsförgiftning och pappa Jens Vendel miste sin älskade sambo.

När ett par som får barn inte är gifta med varandra måste faderskapet intygas av mamman. Eftersom modern i det här fallet

dog har fadern inga papper på att han är pappa till barnet. Därför har bland annat ännu ingen föräldrapenning börjat betalas ut.

Vill lämna dna-prov Under de snart tre månader som gått sedan Leon föddes har Jens Vendel försökt gå andra vägar för att få faderskapet fastställt. Han har bland annat erbjudit sig att lämna test via dna och blodprov. Men ingenting av detta har hjälpt.

Riktlinjer finns Enligt socialdirektör Ann-Christine Petersson på länsstyrelsen finns det särskilda riktlinjer som socialstyrelsen arbetat fram i fall som det här.

I Socialstyrelsens handbok för fastställande av faderskap står:

"Om modern avlider innan faderskapet fastställs får socialnämnden avvakta tills barnet fått

en särskilt förordnad vårdnadshavare som kan godkänna bekräftelsen.

Om nämnden får veta att någon åtgärd behöver vidtas i fråga om vårdnad eller förmyndarskap för ett barn, ska den göra en framställning eller ansökan hos den domstol till vilket ärendet hör."

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.