1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Landstinget tar nya krafttag för att lösa den stormiga taktvisten

Landstinget har kört fast i förhandlingarna med JSB och Blekinge Byggkonsult om vem som bär ansvaret för det bortblåsta vårdscentralstaket.
De kopplar därför in en jurist som ska hjälpa dem att fastställa vem som ska betala reparationerna på 1,4 miljoner kronor.
Olofström • Publicerad 13 februari 2013
Foto: 

Det var under den kraftiga stormen i slutet av november 2011 som taket på vårdcentralen i Olofström lyfte och blåste iväg. Taket var då endast två år gammalt. Landstinget menade därför att olyckan var byggherren JSB:S fel och att det rörde sig om ett byggfel. JSB menade dock att landstingets egen besiktningsman borde ha upptäckt felet vid besiktningen.

Utredningen som gjordes efteråt visade också just så. Att landstingets egen besiktningsmannen från Blekinge Byggkonsult borde ha upptäckt felet. Landstinget var dock inte nöjda med den bedömningen.

– I den undersökningen behandlades bara om att det var ett dolt fel som besiktningsmannen borde ha upptäckt, men det kan ju finnas andra aspekter också. Andra saker att ifrågasätta, säger Åsa Norrby, affärsområdeschef på landstingsservice.

Landstinget har därför i efterhand haft flera möten med både JSB och Blekinge Byggkonsult för att försöka enas om ansvarsfrågan. Varken JSB eller Blekinge Byggkonsult anser dock att felet är deras och förhandlingarna har därför inte resulterat i någon lösning. Men landstinget vill nu en gång för alla få ett slut i ärendet. De har därför gett en fullmakt till en advokat som ska hjälpa dem att komma vidare.

– Vi vill få ett slut på den här processen nu. Vi har därför bett en jurist att titta på det här och hjälpa oss med åt vilket håll vi ska gå, om det blir tingsrätten eller inte, säger Åsa Norrby.

Några av de punkter juristen har fått i uppdrag att undersöka är om JSB gjort sig skyldiga till fel i entreprenaden och om Blekinge Byggkonsult är skadeståndsskyldiga. Landstinget har nämligen lagt ut omkring 1,4 miljoner kronor på att reparera taket. Kostnader som de inte tycker att de själva ska stå för, eftersom de inte anser sig skyldiga till det bortblåsta taket.

Juristen har undersökt ärendena i några veckor och kommit fram till att nya möten ska hållas med de inblandade parterna.

– Han ska skicka ut förslag om mötestider till de andra parterna, så förhoppningsvis blir det möte någon gång i mars, säger Åsa Norrby.

Varken Pether Fredholm, vd för JSB eller Christer Lennartsson, vd för Växjö Byggkonsult som nu har tagit över Blekinge Byggkonsult vill kommentera ärendet.

– Jag kan inte kommentera det mer än att jag trodde att det var överspelat nu, säger Pether Fredholm.

– Det pågår en diskussion kan jag säga, men jag vill inte uttala mig mer om det nu, säger Christer Lennartsson.

Bakgrund

Den 27 november 2011 orsakar en kraftig storm att Vårdcentralens tak blåser bort.

I december 2011 kopplas en överbesiktningsnämnd med representanter från de inblandade parterna inklusive en oberoende person in. De gör en utredning som kommer fram till att besiktningsmannen är ansvarig för olyckan. Utredningen visar också att olyckan skedde för att takstolarna var dåligt infästa.

Landstinget är inte nöjda med den bedömningen utan ordnar flera möten under 2012 med både JSB och Blekinge Byggservice, utan att komma fram till ett resultat.

Den 7 januari 2013 ger landstinget en fullmakt till en jurist i ärendet, för att försöka få ett slut på processen.

Sarah Rätzer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.