1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Läget är helt öppet"

Måndag morgon och för de flesta tar en ny arbetsvecka vid.
För vissa var det extra tungt att gå till jobbet denna morgon och andra har tagit ledigt för att fira vidare.
BLT tog tempen på politikerna efter en hektisk valspurt och en nervdallrande söndagskväll.
Ur krigsdimman steg nämligen folkpartiet fram som en klar vinnare, och för vissa andra öppnar sig nu nya möjligheter att kunna få en del av makten..
Det råder en kluven stämning hos socialdemokraterna i Olofström efter söndagens val.
Glädje över att Göran Persson åter får bilda en socialdemokratisk regering.
Besvikelse över att ha förlorat ytterligare tre mandat i kommunfullmäktige.
Olofström • Publicerad 17 september 2002
Marie Sällström.
Marie Sällström.Foto: 
Margaretha Olsson.
Margaretha Olsson.Foto: 

- Och än så länge är det parlamentariska läget helt öppet, säger Marie Sällström, ordförande i arbetarekommunen.

- Vi kan välja att söka majoritet med ett annat parti, men vi kan också lämna över ansvaret på andra. Vad som händer kommer sannolikt att visa sig den närmaste veckan. Alla partier vill ha en uppgörelse så snabbt som möjligt. Allihop vill försöka komma igång med budgetarbetet så fort det går.

Första diskussion

I går kväll träffades arbetarekommunens styrelse för en första diskussion om vilken väg man ska ta.

Marie Sällström säger att hon hade på känn att folkpartiet skulle gå starkt framåt i kommunvalet, och att socialdemokraterna skulle backa.

- Men inte så mycket som tre mandat, det var en besvikelse, säger hon. Samtidigt är jag bekymrad över om folkpartiets ökning skulle bero på att de fått röster av dem som annars skulle ha röstat på sverigedemokraterna.

- Sedan får vi ju se hur det blir med folkpartiets båda tomma stolar. Den som kan samla 24 mandat får ju majoritet nu.

Fram i riksdagsvalet

I riksdagsvalet gick däremot (s) fram, med 3,1 procent, till 51,8 procent.

- Röstspridningen, att väljarna lägger sin röst på olika partier i de olika valen, har alltid varit stor i Olofströms kommun. I år är den större än tidigare, säger Marie Sällström.

Hon menar att det är för tidigt att säga vad som ligger bakom det faktum att väljarna trots ett stort stöd för partiet i riksdagsvalet, ändå väljer ett annat parti i kommunvalet.

Men det finns två bidragande orsaker till minskningen, anser Marie Sällström. Dels att partiet varit otydligt med att berätta att man inte har haft egen majoritet i kommunfullmäktige, dels det låga valdeltagandet.

Långt ifrån bra

- Visserligen ökade det jämfört med förra valet, men det är fortfarande långt ifrån bra. Vi vet att många av dem som inte röstar i kommunen har invandrarbakgrund. Det är en situation som alla partier bör försöka göra något åt till kommande val.

Också kommunalrådet Margaretha Olsson är oroad över om det visar sig att folkpartiet samlat röster från sverigedemokraterna på grund av sin inställning i flyktingfrågan.

- Det är oroväckande och skrämmande i så fall.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.