1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lägenheter för asylsökande

Migrationsverket har fått upp ögonen för Olofströmshus många tomma lägenheter. Diskussioner är nu inledda med kommunen om att snarast möjligt öppna en mottagningsenhet för asylsökande i Olofström.
- Vi planerar för 500 platser och till det behövs cirka 100 lägenheter, säger Mathilde Skovdal, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket region syd.
Olofström • Publicerad 2 oktober 2001

I mitten av 1990-talet fanns det en mottagningsenhet på Borgen i Olofström. Nu är Migrationsverket åter intresserat av att öppna en i kommunen för att kunna ta emot asylsökande.

- Vi har en stor ökning av asylsökande och vi måste bygga ut vår kapacitet. Vi har redan byggt ut de enheter vi har, till exempel i Karlskrona, men nu går det inte mer. Vi måste öppna nytt och Olofström har ett stort bestånd av lediga lägenheter, säger Mathilde Skovdal.

Olofströmshus har för närvarande 139 outhyrda lägenheter. Majoriteten finns på Smålandsgatan, en mindre del finns även kring Ekerydsplan. Migrationsverket region syd omfattar Skåne, Blekinge och Småland. Enligt Mathilde Skovdal är det bara i Olofström som det skulle vara aktuellt med en ny anläggning.

Diskussioner inledda

Migrationsverket har därför inlett diskussioner med Olofströms kommunalråd Margaretha Olsson där man förklarat sitt intresse för lägenheterna. Tanken är att mottagningsenheten ska ha 500 platser, vilket i praktiken innebär att cirka 100 lägenheter behövs.

- Vi finansierar verksamheten själva med statliga medel och hyr lägenheter på vanliga villkor.

Kontor i Olofström

Är kommunen positiv till mottagningsenheten hoppas Mathilde Skovdal att Migrationsverket ska kunna öppna ett kontor i Olofström och börja ta emot de första asylsökande redan i november. Det handlar främst om personer från Bosnien, Slovakien, forna Jugoslavien samt Irak.

- Vi har samarbetat med Olofströms kommun förut och har positiva erfarenheter av det. I Olofström kan vi få en rationell enhet.

Om mottagningsenheten blir verklighet kommer de asylsökande till Olofström efter att först ha bott på Migrationsverkets transitenhet i Malmö. Hur länge de asylsökande sedan skulle stanna i Olofström är svårt att säga, menar Mathilde Skovdal.

Individuell prövning

- Alla ärenden prövas individuellt. För närvarande är handläggningstiden vid Migrationsverket region syd 149 dagar, men tyvärr räknar vi med att den kommer att öka framöver på grund av den ökade belastningen.

Om den asylsökande får uppehållstillstånd får den kommun där personen bosätter sig schablonersättning för det.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.