1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kyrkhultsbor tar upp kamp för paketombud

Kyrkhultsbor och politiker är eniga om att orten behöver paketombud. Nu hoppas man att en ny namninsamling ska få Posten att lyssna.
–  Jag har försökt att prata med dem men når inte fram, säger namninsamlingens initiativtagare Mats Olsson.
Olofström • Publicerad 10 maj 2014
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ända sedan Postens paketombud försvann i samband med att Mat­öppet lade ner 2010 har Kyrkhultsborna fått vända kosan mot Olofström för att hämta ut sina postpaket. Något som den ­lokale företagaren Mats Olsson med flera menar är helt vansinnigt ur flera perspektiv.

–  Det är ju knappast att värna om vare sig landsbygd eller miljö, säger han.

På eget initiativ har han vid flera tillfällen varit i kontakt med representanter för Posten. Något som han berättar har mynnat ut i noll och ingenting.

–  Jag är beredd att ställa upp som ombud och jag har försökt att prata med dem men når inte fram. Vi är liksom inte alls på samma våglängd, säger han.

Att Kyrkhultsborna dessutom har politiker i ryggen tycks inte spela ­någon roll.

–  Jag står bakom Kyrkhulstsbornas krav fullt ut och från lokalpolitikens sida har vi tryckt på så gott vi kan. Men vad jag förstår är det inte mycket vi kan göra påverka utan det handlar i grund och botten om nationell landbygdsutveckling och är något som måste upp och behandlas ordentligt på regeringsnivå, säger kommunalråd Sara Rudolfsson (S).

Posten menar å sin sida att Kyrkhultsborna har en väl fungerande ombudsservice.

– Vi rättar oss efter Tillväxtverkets normer för servicetillgänglighet och i enlighet med dem är det i ett fall som med Kyrkhult fullt acceptabelt med tio kilometer till ett postombud. Sen är vi naturligtvis inte statiska i vår bedömning av behov utan förändras samhällen och samhällsstrukturer så bemöter vi naturligtvis de förändringarna på ett adekvat sätt, säger Kenneth Storm som är chef för Postens ombudsnät i södra Sverige.

Som läget ser ut nu är det enligt Kenneth Storm alltså inte aktuellt med någon ny ombudsverksamhet i Kyrkhult.

–  Samhället är helt enkelt för litet. Och det gäller även om vi räknar med kringboende där många ju dessutom har lantbrevbärartjänst att tillgå. Sedan har vi också oerhört högt ställda krav på våra ombud. Det handlar om allt ifrån öppettider till säkerhet, tillgänglighet för funktionshindrade och lagerutrymme med mera så även om våra övriga krav vore uppfyllda är det inte säkert att det hade gått att lösa ändå, säger han.

Johan Lenell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.